Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lerflödet i Indonesien minskar

Annons

Försöken att stoppa lerflödet från en misslyckad oljeborrning i Indonesien med betongklot har äntligen börjat ge resultat.

Sedan det okontrollerade flödet började i maj har omkring 15|000 människor tvingats fly sina hem. Fabriker, järnvägar och vägar har översvämmats.

I februari släppte man ned mängder av betongklot i borrhålet, som ligger i Sidoarjo utanför staden Surabaya på östra Java.

Till en början såg det knappast ut att ha fått verkan, men Endar Bagus _ en av tre forskare som tog initiativ till insatsen _ hävdar nu att den lera som väller fram har minskat med 20 procent.

Fortfarande flödar emellertid stora mängder gyttja upp: omkring 150|000 kubikmeter per dag.

Med början under lördagen kommer borrhålet att "bombas" med ännu fler betongklot. Kloten, som är sammankopplade fyra och fyra, har en diameter på 20_40 centimeter vardera.

Under tiden fortsätter lokalbefolkningen att demonstrera för att få skadestånd för katastrofen. Ersättningsbostäder har de hittills vägrat att godta.

Operatören PT Lapindo Brantas ska betala motsvarande nästan tre miljarder kronor för att kompensera offren och för de insatser som görs för att få stopp på lerflödet, men en regeringsutredning beräknar att slutnotan kommer att landa på minst det dubbla.

TT

Mer läsning

Annons