Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leon har nöjda gäster

Annons

För fyra år sedan lyckades de dra med vännerna Ingrid och Knut Engström som också sedan dess hakat på varje år. I år varade deras vistelse i åtta dagar, från söndag till söndag.

Tur och retur rutten, hemmet i Jämtland - dansen i Malung, är en resa på ungefär 90 mil.

Vad är det som gör Malungsveckan så attraktiv för dansare att man återkommer?

- Det är 100 procent dansfolk här. Allt är så välordnat och det är så många bra dansband, säger jämtarna.

Och det finns fler lockfaktorer. Inga parkeringsavgifter, gratisprogrammet i Grönlandsparken och alla sidojippon är andra plus som understryks.

- Alla de här kringarrangemangen gör att man får ut väldigt mycket av veckan här. Det händer ju något extra i Grönlandsparken varenda dag och de andra aktiviteterna gör också att man vill komma tillbaka. Bilutställningen på PD-området är riktigt rolig, exemplifierar jämtarna.

För två år sedan tog också paret Lindqvist med sig barnbarnen, då tolv och nio år gamla. Man skulle tycka att det vore få attraktioner för dem under en dansvecka. Men si det fanns det visst.

- De trivdes som fisken i vattnet och hade gärna följt med nu också om det varit möjligt. Det finns väldigt mycket i programmet som barn också tycker är kul.

Idel lovord till dansveckan alltså och jämtarna får tänka till lite för att hitta något negativt.

- Toalettköerna är inte så roliga och i år hade de tagit bort en liten servering inne på tvåans bana så man fick stå i kö i 20 minuter för att få en kopp kaffe och ett wienerbröd. Men det är ändå marginella problem i helheten.

En annan sak som dansveckoledningen tidigare poängterat som framgångsfaktor är hur väl ortsbon generellt välkomnar sina gäster. Och det är jämtarna beredda att skriva under på med sin hyresvärd under veckan som lysande exempel.

- Vi har bott här varje år och alltid känt oss väl bemötta. När vi träffade Leon första gången var det som vi känt honom hela livet efter att ha känt honom i en kvart, säger paret Lindqvist.

Faktum är att det uppstått en spontan minifest mitt i den stora dansfesten.

- På onsdagen ordnade han en liten gårdsfest med en liten orkester. Det var jättetrevligt.

Relationen skiljer sig alltså något från den strikta uppdelningen hyresgäst/hyresvärd man skulle tro rådde. Men mycket beror också på att de riktiga dansentusiasterna långt ifrån är några röjande brölgäng.

- Jag har knappt hört om någon ortsbo här som haft några som helst problem med de rena dansbesökarna. Det är trevligt folk som kommer och då vill man gärna ge lite extra tillbaka också, säger Leon Nordqvist.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons