Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lennart Sacrédeus om

Annons

Parlamentet som en lek-stuga för politiker:

- Ett antal gånger tycker jag att parlamentet agerat oseriöst, visat bristande stil och värdighet. Parlamentet har också så många röstningar att man ärligt talat inte alltid vet vad man röstar om. Mitt budskap är att vi borde göra färre saker bättre.

Parlamentets makt:

- Jo, det är klart att parlamentet har makt. Inte minst mot ländernas regeringar. Jag tycker mig ofta ha sett regeringschefer vara överartiga mot parlamentet, rädda för att få 500 parlamentariker i den här häxkitteln emot sig.

Att handla med euro?

- Jag tycker mynten är snygga, men sedlarna känns som monopolpengar. Jag inbillar mig att de små sedlarna är ett uttryck för hur lite svenska pengar blir värda. En svensk 50-lapp är betydligt större än en sedel på 5 euro.

Om att Sverige bör gå med i euro-samarbetet:

- Nej. Dalfolket och svenska folket måste välja. Tycker man det viktigaste är att slippa växla när man ska besöka euro-området? Eller tycker man det är viktigt med självbestämmande, att behålla förmågan att själv parera den ekonomiska utvecklingen? Jag tror på kronan framför euron.

När bör vi folkomrösta om EMU?

- Det ser ut som om det blir nästa vår. Personligen tycker jag att man borde väntat längre. Vi borde se hur euron klarar sig över en hel konjunkturcykel, alltså både i lågkonjunktur och högkonjunktur.

Livet i parlamentet sedan terrorattacken i USA?

- Mer säkerhetsspärrar och kontroller, vägar är avspärrade och det är mer närvaro av polis och miltär. Det präglar klimatet. Jag vill nog påstå att vi haft en aningslös syn på att integrera människor i samhällen. Det är en lång och mödosam process.

Behövs Europaparlamentet?

- Så länge vi är med i EU behövs parlamentet. Men parlamentets viktigaste roll är att kontrollera rådet och kommissionen, parlamentet måste få en mer granskande roll. Det behövs för att jobba för de män-skliga rättigheterna och för att debattera och utbyta åsikter mellan länderna.

Mer läsning

Annons