Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lennart räddar gammalt rämmil

Annons

- Vi sätter oss i lusthuset, för det här vill jag inte att ni ska se egentligen, säger Lennart Rylander och syftar på sin och sina två anställdas verkstad.

I verkstaden finns knappt en tom yta. Där ligger penslar, borstar, skrapor, tänger, färgburkar och lådor med beslag, gångjärn och haspar. På väggen hänger ett halsband med ett krucifix bredvid några gamla julkort. Över en balk dinglar en piska.

- Den har jag ifall de skulle jobba för sakta.

Lennart Rylander skrattar, drar fingrarna genom det cendréfärgade håret och fortsätter:

- Nej, men jag köper mycket rämmil. Och jag skulle vilja kunna slänga mer. Om man säger så.

När han flyttade firman till den gamla bondgården i Mjälga för några år sedan var lador och förråd förfallna. Numera är de brukbara och Lennart har också flyttat dit John Bruces 56 ton tunga gamla hus som stod vid Grådarondellen. Det ska bli kontor och kurslokaler och stå färdigt före hans 50-årsdag om två år.

- Jag ville bevara huset så jag tog hit det när kommunen tänkte riva det. Det är otroligt välgjort, inget fusk. De har till och med listat i kallförråden.

I år har han målat huset utvändigt och planerar också att göra färdigt tomten, likaså fönstren och brokvisten.

- Och så har jag precis byggt en vinkällare med en valvbåge och den blev riktigt bra.

Vi sitter i det lilla lusthuset och dricker pulverkaffe i pistagegröna kaffemuggar. På bordet står en vas med lila och vita syrener. Emellanåt sveper en dust av tjärdoft in.

- Det är tjära som är kvar sedan vi målade taket på Ornässtugan. Det ska jag köra till tippen sedan.

Lennart berättar att han har byggkrisen 1992 att tacka för att han kom in på byggnadsvårdsbanan.

- En verkare på ett bygge sa att de skulle igång med ett statligt projekt på Matjes Emils gård och tyckte att det vore något för mig.

Och det var det. Efter byggnadsvårdsutbildning i Mjälga gick Lennart starta-eget-kurs i Säter och fönsterhantverksutbildning i Ystad. 1996 föddes Gylle byggnadsvård.

- Jag oroade mig lite för all pappersexercis, men nu har jag så mycket jobb att jag lejer bort allt sådant.

Under åren har Rylander hållit på mycket med underhåll och renovering av kulturbyggnader som Ornässtugan, residenset i Falun, Gripsholms slott, Kungsgården i Rosersberg och Malingsbo herrgård.

- Förr när man renoverade gammalt, så rev man ur allt och satte in nytt. I dag ska det helst inte synas att man renoverat, för så mycket som möjligt av originalet ska vara kvar.

- Men ibland är det skönt att bygga något modernt, då behöver man inte tänka lika mycket.

Ett av de mest extrema projekten firman haft var två husbyggen vid Tarfala forskningsstation som ligger på Kebnekajse, 1 200-1 300 meter över havet.

- Vi byggde husen i Gustafs, plockade ner dem, körde dem på långtradare tills vägen slutade i Nikkaluokta. Därifrån fraktades de i block om högst 900 kilo med helikopter upp till fjällstationen.

När Lennart berättar om olika moment i byggandet gestikulerar han yvigt. Han förklarar med händer och armar hur en vägg tappades ner i ett träsk, hur byggnaderna måste stå på plintar eftersom tjälen aldrig går ur jorden, hur husen sattes fast med vajrar för att inte blåsa bort under vintern.

- Man inser hur liten man är när man ser de otroliga krafter som finns uppe på fjället. Det kan blåsa 79 sekundmeter. Vart tionde år blåser faktiskt bastun bort.

Han minns också de ljusa nätterna, regnet och kylan. Och tidspressen.

- Man kan skratta åt det nu, men det var ett helvete. Till sist blev man knäpp.

Han ler stort när han berättar om en dag när tre av väggarna var uppsatta, så att det såg ut som en scen.

- Vi slog på bergssprängaren och stod där i våra regnkläder och sjöng i regnet mitt på fjället.

Skulle du kunna tänka dig att ta ett sådant jobb igen?

- Då sa jag "aldrig mer", men nu har det gått tre år och jag tror det skulle vara lindrigare nu, för jag lärde mig hur man skulle göra under arbetets gång.

Förutom att renovera det flyttade huset ut- och invändigt har Lennart Rylander planer på att inreda laduvinden till ett galleri och göra ett lusthus på taket, varifrån man skulle kunna se hela Tunaslätten.

Nyligen invigdes båtbryggan i Mjälga som han varit med om att bygga. Så småningom ska han också göra terass och bastu i sommarstugan i Gimmen.

- Planer finns det gott om, men inte så mycket tid.

KARIN DIFFNER

Mer läsning

Annons