Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lennart Kristoffersson

Annons

Lennart Kristoffersson, Karlsdalsgatan 29, Västerås, har efter en tids sjukdom avlidit 63 år gammal.

Han var född i Uddevalla och flyttade i unga år till Nacka utanför Stockholm. Efter akademiska studier anställdes Lennart Kristoffersson 1969 som ombudsman vid Statstjänstemannaförbundet (ST) i Stockholm.

Han ansvarade då för ST:s förhandlingsarbete gentemot ett antal statliga storbolag. 1987 flyttade Lennart Kristoffersson till Västerås. 1992 tillträdde han en tjänst som ombudsman vid ST:s regionkontor i Örebro. Han fick bl a ansvaret för trygghetsfrågorna för de cirka 9 000 ST-medlemmarna i regionen, som omfattar Västmanland, Örebro, Värmland och Dalarnas län.

2001 utsågs han till regionchef för Handelstjänstemannaförbundet (HTF) Mälardalsregion med kansli i Västerås. Under drygt ett års tid organiserade han HTF:s verksamhet i regionen innan han återvände till ST:s regionkontor i Örebro. Där fick han ansvaret för några av fackförbundets framtida IT-strategiska frågor.

I unga år var Lennart Kristoffersson politiskt aktiv inom folkpartiet. På 1980-talet var han styrelseledamot i Stockholms FN-förening. Hans stora intresse för vin gjorde att han blev medlem i Munskänkarna i Västerås för några år sedan.

Lennart Kristoffersson var en god lyssnare. I kombination med en hög personliga integritet och en stor portion diplomati hjälpte detta honom ofta att klara ut komplicerade fackliga tvister med arbetsgivarna på det statliga området. Hans lugna yttre ingav ett stort förtroende och som god pedagog lyckades han alltid förklara svåra avtalsrättsliga frågor under de många fackliga kurser som han höll under årens lopp.

Lennart Kristofferssons stora privata intresse var resor. Tillsammans med hustru Berit, som han ingick giftermål med 1987 i samband med flytten till Västerås, genomkorsade han under många år en lång rad europeiska länder i familjens husbil. Under tusentals mil i Europa i stort sett varje sommar blev han expert på att finna udda resmål dit få turister hittade. En speciell förkärlek för Frankrikes natur och kultur fanns hela tiden. En långresa med bil på östkusten i USA och en exotisk tripp till småöar på Thailands västkust blev andra reseminnen.

Lennart Kristoffersson var en varm och vänfast person, som alltid gav sina vänner ett glatt ord

på vägen. Privat var det alltid lika spännande att möta honom. Han hade alltid nya intressanta resmål inplanerade. Resor som han gärna berättade om. Resrutterna kartlades minutiöst på hemmaplan.

Att få en lektion av honom om slottsviner från Bordeaux var en njutning. Med åren vidgade han sitt vinkunnande till att omfatta även andra vinkulturer som de i Ungern, Italien och Österrike. Många av hans vänner lockades av hans intresse och byggde upp små egna vinkällare efter hans anvisningar. Han producerande även egna viner från varsamt framodlade vinstockar på den egna villatomten i Västerås.

En dold sida hos honom var hans tuschtecknande. Han har under årens lopp berikat sin vänkrets med många fina alster, som nu utgör fina minnen av Lennart Kristoffersson

Sin svåra sjukdom till trots upprätthöll han hela tiden sitt goda humör och stora framtidstro.

In i det sista planerades för nya europeiska reseäventyr i husbilen.

Närmast sörjande är maka, mor och två systrar.

GUNNAR HILDING

Mer läsning

Annons