Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena visar textil med färg

Annons

Lena Karlén, uppvuxen i Rättvik och Leksand, bor i Åkerö i Leksand där hon har sin ateljé. Lena arbetar också som kooperativ rådgivare på Kooperativ Utveckling i Dalarna, och ger råd till dem som vill starta kooperativ.

Hennes bakgrund är en textil historia som börjar med mormor som vävde, mamma Britta Åkerlund som var brodös och arbetade med Jerk Werkmäster. Tillsammans gjorde de bland annat mässhakar och antipendium till kyrkor.

Lena gick textillinjen på konstfack och sedan dess har hon arbetat med olika aspekter av konsthantverk.

Hon bodde och arbetade med indianbönder i Guatemala under fem år och när Lena packar upp sina textilier i hantverkskooperativet Handslagets lokal i Rättvik känns det och syns det.

Likheterna med Dalarnas färgglada textilier och dräkter står nära indianernas färgspråk, anser Lena.

Så fortsatte Lena arbeta i Sverige bland annat som rektor på Sätergläntan i Insjön, lärare på Företagarnas folkhögskola i Leksand och hon bidrog till bildandet av Design i Dalarna, DID.

I huvudsak arbetar Lena med linne. Utställningen på Handslaget består av mycket kuddar och väskor. Genom att fälla in en bild i kudden fungerade kudden som ett konstverk i sig själv, bra om inte väggarna räcker till.

- Jag mår verkligen dåligt utan färg. Färg är oerhört viktigt för mig. Det gäller också kläderna jag har på mig. Det kan ta jättelång tid innan jag hittat de rätta färgkombinationerna, säger Lena.

Just nu arbetar hon med ett uppdrag för Leksands Hemslöjd. Det kan hända att hon använder det restlager av knappar hon har. Så var det till exempel med ett restlager blixtlås i regnbågens alla färger.

- Blixtlåsen blev utgångspunkten för väskorna jag gjorde.

Lena gör även tygtryck och väver. Den vackra sjalen av ull och silke är en av de få Lena har kvar.

Det kanske blir fler sjalar senare, för närvarande är frågan om och hur knapparna ska användas och till vilka färger?

Utställningen öppnar i dag lördag och pågår till den 24 april.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons