Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena är beredd att åka igen

Annons

- Det har jag inget emot. Inte alls, säger Lena Lilja åtta år efter de skräckfyllda dygn då hon kidnappades i Somalias huvudstad Mogadishu och hölls fången i en smutsig hydda.

Lena, sedan länge bosatt i Stockholm, är hemma på besök hos sina föräldrar Villis och Elvie Thelander i Kvarnsveden. Ute på terassen kryper hennes son Josef, ett år i september, omkring.

- Kanske inte just Somalia. Inte med barn, tillägger Lena Lilja som utbildade sig till sjuksköterska i Falun.

I Mogadishu arbetade Lena för den humanitära organisationen International Aid Sweden. Lena byggde upp skolkliniker och undervisade personal vid de fem skolor organisationen byggt upp.

- De flesta u-länder har problem. Det finns alltid en riskfaktor, säger Lena som har en stark kristen tro och länge tillhört Pingstkyrkan.

- Risken fanns, det visste vi. Men det var spännande att få åka ut och hjälpa till i Somalia. Sedan skräckupplevelserna den gången har Lena vidareutbildat sig till barnmorska och vårdpedagog, gift sig och blivit mamma.

Förhållandena i Somalia var kaotiska då Lena 1994 började arbeta som biståndsarbetare i landet. International Aid Sweden var en liten organisation med begränsade resurser.

- Vi hade ändå ganska mycket vakter. Men det var en osäker situation eftersom det fanns organisationer där personalen hotades eller kidnappades av sina egna vakter, berättar Lena.

De tre vakter som följde henne tycks ha varit chanslösa och övermannades när kidnapparna slog till. Enligt uppgift begärde kidnapparna en lösensumma motsvarande en halv miljon kronor för att släppa Lena. Frisläppt blev hon också och efter hemkomsten talade Lena mycket i skolor och kyrkliga sammanhang om vad hon upplevt i Somalia.

Att berätta om vad som hänt, hjälpte det dig att bearbeta dina upplevelser?

- Jag upplevde ändå att det hjälpte rätt bra. Det var mycket frågor jag fick. Jag höll på ett par år med det här, säger Lena Lilja som efter kidnappningen erbjöds, men tackade nej till experthjälp för stöd och bearbetning.

- Det kan alltid dyka upp tillfällen då det kommer tillbaka, men hittills har jag inte behövt någon experthjälp.

Lena känner att hon talat färdigt om kidnappningen och fångenskapen i Somalia.

- Det är fortfarande någon som ringer i bland. Men nu säger jag nej. Jag har pratat tillräckligt om detta. Nu vill jag gå vidare. Jag pratar hellre om annat, betonar Lena Lilja.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons