Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lektioner med hörselskyddstvång

/
  • Lektion. Erik Sjönneby omgiven av några av sina slagverkselever.
  • Positiva. Eleverna, här representerade av Robin Rantala, Chrille Grahn, , Adam Biörs, Mårten Gustafsson och Victor Lundby, gör trumstocken upp för maratonlektionen i slagverksspelning.
  • Nöjd. - Ensemblespel är vanligare när det handlar om exempelvis violinister eller klarinettister, men det här låter också väldigt bra och det är jätteskojigt, tycker slagverkslärare Erik Sjönneby.

Annons

I Gagnefs kommun deltar totalt 45 grundskoleelever i slagverksundervisningen.

- Det är förhållandevis många, men trummor är ett populärt instrument och slagverkarna syns ofta bra i olika typer av ensembler, säger Erik Sjönneby.

Men undervisningens popularitet beror också till stor del på just Erik Sjönneby.

Hans engagemang och kunskaper har bidragit till instrumentets popularitet och framträdandena av musikskolans slagverkare brukar vara annorlunda inslag och något av musikmässiga och visuella höjdpunkter under musikskolekonserter och andra musikarrangemang i kommunen.

Den här veckan genomför han ett försök med "maratonlektioner". Under två timmar får eleverna spela i grupper om fem till sex slagverkare.

- Normalt sett har de 20-minuterslektioner för mig och sedan övar de hemma under 10, 20 eller 30 minuter per gång. Nu vill jag att de ska få känna - inte minst i ordets fysiska bemärkelse - hur det är att spela under en längre tid. Jag vill ge dem en intensivlektion, en upplevelse, som känns i hela kroppen och som gör dem trötta i armarna och får dem att vilja duscha efteråt, ungefär som ungdomar som tränar fotboll i 90 minuter, förklarar Erik.

Ungdomarna, som samlas och spelar i Djuråsskolan och Mockfjärdsskolan, får en möjlighet att musikaliskt, avslappnat och i grupp spela kompositioner som de redan övat och kan. Flera av dem har spelat trummor under en följd av år och ingår redan i olika band och andra ensembler, men några är mer eller mindre nybörjare.

Erik gick i nian när han började att spela trummor - och han flyttade snart hemifrån.

- Men det berodde inte på att mina föräldrar inte stod ut med mitt musicerande, tvärtom, uppmuntrade de mig. Det var i stället så att jag var tvungen att flytta för att gå de skolor jag ville gå.

För säkerhets och ljudnivåns skull har han förlagt maratonlektionerna till eftermiddags- och kvällstid. Och gett order om att alla deltagare måste använda hörselskydd.

- Jag tycker själv att det ska bli spännande att delta i gruppspelet under veckan och att höra vad eleverna tycker, säger han och avslutar med att citera ett "gammalt djungelordspråk":

- Att spela trummor gör själen glad.

Mer läsning

Annons