Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lektion på industrigolvet

Annons

150-årsfirande företagen Ovako bar AB och Morgårdshammar AB i Smedjebacken inbjuder allmänheten till besök under sommaren. Men det krävs föranmälan och man måste ha uppnått en viss ålder... eller inte, det är nämligen åldersgräns tolv år.

Några som uppnått rätt ålder är eleverna i klass 7 D från Berga-skolan som igår besökte Ovako, tillsammans med "mentorerna" Mona-Lisa Höglund och David Johansson.

De guidades runt av de numera pensionerade Lars Sandén och Bengt Lind. Lars började redan 1959 på företaget och Bengt gjorde sin industripraktik 1955 för att sedan göra ett uppehåll och komma tillbaka 1964. Sedan dess har de varit företaget trogna.

-Många har aldrig varit in på en industri förut, de tycker det verkar lite farligt, men så är det inte. Det som de är mest förvånade över är att de inte ser folk på golvet, de flesta sitter i kontrollrum för att övervaka processen, allt är datorstyrt numera, säger Lars Sandén som guidar vid behov.

Visningen börjar alltid med en kort film där företaget presenteras och därefter får man en god inblick i stålproduktionens hela process, från det insamlade skrotet till det färdiga materialet.

-I mitten av 1800-talet valsades räls här också men det vara bara under fem år. Det var bara fyra ställen i Sverige som provade på det, berättar Bengt Lind och vill inte göra stor affär av det.

Efter utdelningen av skyddskläder går så guidningen från skrotupplaget där det ligger högar med bland annat gamla bilar som tuggats sönder och sådant som samlats in vid återvinningscentraler.

En travers arbetar högt ovanför marken med att sammanställa ett "recept" på blandningen av stålskrot som sedan ska smältas i 1650 gradig värme. Sedan går vandringen vidare för att följa det flytande stålet och hanteringen innan produkten till slut lämnar Smedjebacken som plattstång och rundstång.

Besöket hos Ovako innebär även en lektion i miljötänkande och återvinning. Det finns reningsverk för processvatten, överskottsvärmen går till uppvärmning av hus i Smedjebacken, röken tas om hand och blir till material som går till Boliden för zink-utvinning, slagg används i asfalt, bland annat.

Förutom att stålprocessen är en enda stor återvinningsprocess, ett material som går att återvinna, gång på gång.

Och runt om oss finns stål i färdiga produkter, som i Bahco skiftnycklar, harvar på jordbruksmaskiner, gafflar på stora Kalmar-truckar, bladfjädrar på lastbilar, plogstål, tänder på grävskopor. Det är några exempel på det stål som från början kommer från Smedjebacken.

Det vet nu eleverna i klass 7 D.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons