Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leksandsungdomar skildras i fotoutställning

Annons

De är unga. De bor i Leksand.

Fotografierna av Leksandsungdomar illustrerar vår samtid och det som kommer att bli historia.

Ung Maj 2002, heter foto- utställningen av Emelie Asplund och Anna Berg.

Under maj 2002 besökte två unga blivande fotografer Leksand. Emelie Asplund och Anna Berg går på Nordens Fotoskola, Biskops-Arnö och följde under fem veckor unga människor i Leksand. Nu kan resultatet beskådas på Leksands Kulturhus 1/11-1/12.

- Det här arbetet känns relevant för bevarandet av vår samtid, säger Anna. Det är ju ett utsnitt av den tid vi lever i, och bilderna är faktiskt lika intressanta som det som i dag kallas historia. Det är viktigt att dokumentera Sverige och Leksand år 2002.

Bilderna är ett dokument som kommer att arkiveras på Kulturhuset för framtiden. Vad intresserar ungdomar i Leksand under ett ungt 2000-tal? Hur ser de ut och hur klär de sig? Vad har unga människor för tankar och åsikter?

Många frågor kommer om hundra år kunna besvaras genom Emelies och Annas fotografier.

Emelie tycker det är viktigt att som fotograf själv vara ung.

- Jag tror inte jag skulle ha kommit ungdomarna lika nära om jag tillhörde en annan generation, säger hon. Jag kan relatera till personerna jag fotograferat i Leksand.

- Ungdomarna fick själva välja miljöer, fortsätter Emelie. Jag har bara följt dem i deras naturliga vardag, och det har varit avgörande för det här projektet.

Anna har porträtterat Tobbe som gick ut gymnasiet i våras, och Emelie har följt en hel gymnasieklass. Det märks tydligt att de båda fotoeleverna är skolade i den klassiska bildjournalistikens anda. Bilderna är svart-vita och kan stilmässigt jämföras och liknas med flera stora fotografers arbeten.

Det är roligt att se att den traditionella fotografin lever, och med den också vår samtid - framtidens historia.

JENS NORBERG

Mer läsning

Annons