Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leksandsrodden i fara

Annons

I lördags startade Siljansrodden med första deltävlingen i Siljansnäs och i går kväll tävlades det i Rättvik. (Se sidan 4, del 2).

På söndag är det Leksands tur, och då handlar det om 70-årsjubilerande Leksandsrodden i regi av Leksands kyrkbåtsroddare med stöd av Leksands kultur-och fritidsförvaltning.

Det blir en extra festlig jubileumsrodd utlovar Leksands kyrkbåtsroddares Lars-Erik Rönnkvist, som samtidigt är orolig inför framtiden. Det är för få ideella krafter som engagerar sig i rodden. Behovet är skriande att andra personer, föreningar eller organisationer ställer upp och hjälper till.

-Vi orkar inte annars.

Förra året hjälpte Norets byalag till. Rönnkvist hoppas på en upprepning i år också.

-Vi har inte ens en styrelse. För mig blir det här sista året. Jag har hållit på i tio år nu, säger Lars-Erik Rönnkvist.

Kommer det inte till hjälpande händer dör rodden.

-Den risken finns ju. Roddtraditionen finns ju. Det vore skrutt att tappa den.

Rönnkvist är besviken på att idealiteten håller på att dö ut i bygderna.

-Oavsett vad man gör ska folk ha betalt.

Han menar att det för roddens fortlevnad är viktigt att alla hjälps åt.

Inte nog med att de ideella krafterna blir allt svårare att finna. På vissa håll är det inte så lätt att få till full besättning i kyrkbåten.

Lars-Erik Rönnkvist manar till bred uppslutning för att rädda framtida kyrkbåtsrodd.

En positiv känsla har han i alla fall. Skolrodden i samarbete med grundskolor i trakten kan ge effekt i framtiden både vad det gäller aktiva roddare och en bättre uppslutning på det administrativa planet.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons