Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Leksandsmodellen" inspirerar

Annons

I ena delen av rummet "Baby öppet" och "Öppna förskolan", i den andra studiebesök från Finland.

Det var fullt på Familjecentrum i gamla Sockenstugan på onsdagen.

Familjecentrum i Leksand är vida känt för sin egen utarbetade metod att stödja föräldrar och det är många som vill komma på studiebesök.

- Vi kan tyvärr inte ta emot speciellt många. Det tar för mycket tid från vårt arbete, men i dag har vi gjort ett undantag, säger Thomas Johansson, chef för barn och Ungdom i Leksand och en av de drivande bakom Familjecentrum.

Finland var ett av de första länderna som intresserade sig för "Leksandsmodellen" och socialdirektör Göran Sannholm från Hangö stad står precis i begrepp att omorganisera familjestödet med Leksand som förebild.

- Det handlar inte bara om Hangö, utan om hela regionen med ytterligare fem städer som kommer att införa det här arbetssättet. Därför är vi mycket glada över att få komma hit på besök, säger Göran Sanneholm.

- I dag kommer vi ofta in för sent när föräldrar har problem. Att arbeta förebyggande tror vi mycket på, men det är inte lätt att ställa om hela tankesättet. Därför har det varit mycket bra för oss att få träffa alla här i dag.

Nästa år ska "Leksandsmodellen" vara införd i Hangö stad med omnejd och Finländska staten har bidragit med 340 000 euro, det vill säga drygt tre miljoner svenska kronor, för att det nya arbetssättet ska bli verklighet.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons