Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leksands konstmuseum i tingshuset

Annons

Diskussionerna om möjligheter till ett konstmuseum i Leksands gamla tingshus skulle aldrig kunnat påbörjas på kommunal nivå, om kommunens ledare vetat, att tingshuset hade ett skapat, permanent museum tidigare, som av olika anledningar måste nedmonteras vid 1950-talets början och väntar nu på att bli återuppfört!

Våra kommunledare i Leksand är kunniga personer, som har fått fel information av några personer, som för sina privata syften har velat dölja museets existens. Detta ägde konstverk av många i Sverige berömda konstnärer, som skänkt sina verk och medverkat till att bygga upp museet, jämte intresserade konstägare på orten.

Det föreliggande förslaget föreslår att upprätta ett nytt museum, speciellt för tre konstnärer, som inte har det ringaste med museet att skaffa, med namnen Munthe, Grate och Linnqvist. Museets konstverk ska blott få bli dekorativ utfyllnad, när det passar.

En otrolig fräckhet ligger i förslaget således. Detta tränger undan det av Gustaf Ankarcrona och August Berglund planerade och realiserade konstparadiset i hembygdsvårdande anda och med bred, folkbildande målsättning, som var möjligt att upptäcka vid besök i tingshusets övre våning.

Cirka 70 oljemålningar fyllde trappuppgång och salarnas väggar - en glänsande svit av stämningsfyllda Leksandsbilder med landskap och folk i dräkter. Skrivaren av dessa rader upplevde detta någon gång på 1940-talet.

Hur kan man gå till Leksands kommunledare på detta sätt och försöka realisera en idé och locka den välmenande kommunpersonalen till att höja röster till välsignelse och veta, att man döljer en gammal kultursvårighet i kommunen, att försöka rädda ett museum.

En vacker bok av Ankarcronas och konstsällskapets sekreterare August Berglund finns i behåll från 1954, och det vore ju ett fiasko för det nya museets förespråkare, om folk på orten och utanför skulle råka få syn på den. I den kan man nämligen läsa om museets uppbyggnad av cirka 40 donatorer, konstälskare, som nu ligger bedravna i sina gravar. Fullständig katalog föreligger i boken.

Några exempel på museets konstnärer 1950: David Tägtström, Olof Arborelius, Ferdinand Boberg, Anders Altzar, Emerik Stenberg, Helmer Masolle, Arvid Backlund, Axel Fridell, Carl Larsson, Hans Norsbo, Ivar Nyberg, Gustaf Theodor Wallén och Elias Martin.

Det blir att ställa sig i kön utanför salen för tillfälliga utställningar i tingshuset för Grate, Munthe och Linnqvist, om Leksand ska kunna behålla hedern med ett återskapat museum.

JOHN INGELS

Mer läsning

Annons