Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leksand tar hellre kuddar än bulor

Annons

För tolv år sedan var medelhastigheten på Tällbergsvägen 55 kilometer i timmen.

Efter det att refugerna kom på plats förra året sjönk medelhastigheten till 48 kilometer i timmen.

Nu finns tio så kallade vägkuddar utplacerade på Tällbergsvägen, från korsningen vid Leksandsvägen upp till avfarten till Käringberget.

- Anledningen till att vi valde vägkuddar, eller busskuddar som de också kallas, är att vägbulor ger yrkeschaufförer förslitningsskador. Kuddarna är mycket skonsammare, säger gatuingenjör Lars-Olof Nygårds.

- Under hösten kommer en ny hastighetsmätning att göras och då hoppas vi att medelhastigheten är 30 kilometer i timmen vid övergångsställen. Då har vi nått vårt mål, fortsätter Nygårds som är nöjd med kuddarnas fartminskade insats så här långt.

Nöjd är också en kvinna i bil som passerade när tidningen var på plats vid Tällbergsvägen.

- Det här var det bästa som gjorts på länge! Man borde bygga fler i hela Noret så folk lär sig att kör ordentligt, menade hon.

Alla är dock inte lika förtjusta:

"Idioti. Var ska jag åka när jag har släpvagnen lastad? Draget tar i så enda sättet för mig är att köra upp med ett hjulpar på trottoaren." "Hur går det med bullret? Det ska ju sänkas fram till år 2006?" " Livsfarligt!" är andra åsikter som framförts till tidningen.

- Kör man max 30 kilometer rakt över vägkudden och inte accelererar mellan kuddarna är det inga problem, tipsar Lars-Olof Nygårds.

- Det handlar om en sträcka på 500 meter. Det man eventuellt tappar i tid på att köra sakta är försumbart.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons