Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leksand på vid gavel

Annons

Den positiva trenden för Leksands kommun håller i sig. Inflyttningen den senaste tiden har faktiskt skapat en viss bostadsbrist.

Och förra årets Öppna Leksand drog mycket folk. Till exempel hade släktforskarnas hus 200 fler besökare än normalt. Även skolorna hade många besökare där gymnasiet var populärast.

Övervikten av besökarna kommer från mälarregionen men hela landet är representerat.

- I gästboken från förra året ser man att folk kommer från söder till norr, säger Helene Bringsell på Dala bygg och inrednings- center i gamla mejeriet.

Och i dag öppnar Leksand sina dörrar på vid gavel fram till fredag. Syftet är att locka personer och företag att slå sig ner i Leksand. Men Öppna Leksand vänder sig också till ortsbefolkningen.

I år håller gymnasiet, Åkerö skola, Åhls barnakademi i Insjön och Tällbergs skola öppet. Skolorna intresserar både barn och föräldrar och förra året var några nyfikna på att börja jobba som lärare.

På Dala bygg och inredningscenter kan den som vill bygga ett hus i Leksand titta på lediga tomter. Två banker finns på plats och hjälper till med finansieringen.

Dragkampen Leksandsdraget är på onsdag i sparbanksparken. Förra året vann Leksands superstars över räddningstjänsten, som åkte på ett larm mitt under tävlingen. I år ställer följande kom- battanter upp: centern, kristdemokraterna, Leksands IF, Leksands superstars, Leksands sparbank, företagarföreningen, räddningstjänsten och eventuellt ett lag från publiken.

För den som vill prova på att smida står Käck och Hedbys smide på Åkerö öppet.

Kommunen vill göra om kajen-huset till företagarlokaler. På torsdag visas huset.

- Tanken är att företagaren själv ska bestämma hur hans eller hennes lokal ska se ut. Får vi tre-fyra företagare till kajen kan vi köra i gång redan i höst, säger Erik Hasselberg på näringslivskontoret.

- Hela kajenområdet till gamla mejeriet är under lupp. Arkitekter tittar på möjligheter att bygga fler bostäder, säger näringslivschef Mats Möller.

MATS LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons