Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leksand kan få tröskverksmuseum

Annons

Tennfigurmuseet efter byns huvudgata fick många turister att stanna till i den vackra bygden. Om ett par tre år blir det tröskverksmuseets tur att ta över den uppgiften. Det ska föreningen Tröskverkets Vänner se till.

Något fel på byfolkets intresse är det i alla fall inte. Påskdagens arrangemang Nöje & Motion samlade runt 80 personer till tröskverkshusets öppna portar, tipspromenad och förfriskningar.

- Bättre än väntat, tyckte inte bara eldsjälen Hoff Sven Hedlund.

Vintern har inneburit dokumentation i ämnet i bycirkelform. Fortsättning följer till hösten. Meningen är att ett gammalt tröskverk ska placeras invid huvudgatan under ett stolptak. Tiotalet meter därifrån ska ett museum ställas iordning i tröskverkshuset som byggdes år 1910.

- Huset är städat, säger Hedlund glatt.

Det går därmed framåt för det lite udda projektet, men varför inte? När tröskverket kom till bygden var det en revolutionerande sak. På ett rationellt sätt fick man ut ännu mera säd än tidigare. Lite av ett ekonomiskt språng för byfolket.

I dag finns det inte många tröskverk bevarade. Hoff Sven Hedlund hoppas att projektet ska vara färdigt om cirka två-tre år. Ett projekt på lite längre sikt. Det handlar både om engagemang och inte minst kapital. Än återstår en del, men som Hedlund uttrycker det:

- Nu förstår de flesta vad det handlar om. Vi har skapat en identitet.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons