Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leksand i täten för ökat brandskydd

Annons

- 80 procent av alla bränder i byggnader har att göra med eldstäder, säger chefen för räddningstjänsten, Christer Ejeros.

Det är också vid just dessa brandtillbud som de flesta omkommer, fortsätter Ejeros, som ser fram mot en höjning av brandskyddet i kommunen.

I går fortsatte räddnings- tjänstens Anders Jobs och sotaren Lars Lysén med sina hembesök. Fastigheter fotograferas och fastighetsägaren får fylla i en blankett om befintligt brandskydd och om det finns till exempel brandfarliga vätskor i fastigheten. Vidare kontrolleras om det finns brandvarnare och släckutrustning. Sotaren kompletterar med kontroll av skorsten och eldstäder.

- Målet är att alla ska ha handbrandsläckare och ett brandlarm på varje våningsplan, säger Jobs, som också understryker att det är viktigt att brandvarnarna placeras på rätt plats.

Faktum är att Leksand är först ut i landet med den här typen av hembesök för att få till denna noggranna inventering. Cirka 6 000 bostäder i kommunen ska synas närmare. Räknar man med fritidshus och annat blir det runt 10 000 objekt. Ett jättejobb som beräknas ta några år i anspråk. Jobs räknar med att man betar av omkring 16 hushåll varje dag. Allt för att vara så väl förberedda som möjligt med tanke på att den nya räddningstjänstlagen träder i kraft nästa år.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons