Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leksand åtta - ett glädjetips?

Annons

Själva har spelarna, tränarna och klubbledningen satt upp som mål att gå till slutspel.

Dit ska man givetvis sikta. Målen ska vara högt.

Men att säkra elitseriekontraktet, vara bland de tio främsta lagen, är ändå det viktigaste.

Det är nog också klubbledningens egentliga mål.

Återtåget ifjol blev till en enda lång triumffärd över hela landet. Leksand skulle bara tillbaka, och så blev det också. Segrarna radades upp och hela bygden var i ett enda segerrus.

Lite av det där lever kvar fortfarande bland klubbens egna supportrar och andra intresserade. Många verkar tro att det bara att köra vidare på fjolårets inslagna väg. Så enkelt är det givetvis inte.

Motståndet är av en helt annan kaliber nu, och nu blir det ett måste att svara för topprestationer tre gånger i veckan. Så var det inte i fjol.

Men jag hoppas och tror det kommer att gå vägen, rutinen i laget talar för det.

Jag tippar Leksand som åtta, räknar med att alla spelare höjer sig ett snäpp, men erkänner samtidigt öppet att det är ett litet glädjetips.

Det finns lag i elitserien som satsat hårdare på nyförvärv än vad Leksand gjort, kunnat, inför den här säsongen.

Inte mycket att säga om. Däremot ställer jag mig inte bakom gråtvalsen, som flera av elitserielagens klubbledare kommit med, om att Linköping trissat upp priserna på spelarna.

Jag håller med Correns sportchef - Rooney Jerrevång - som i sin krönika fastslår att "Linköping var inte i närheten av elitserien när elitserieklubbarna en gång drev upp lönekarusellen".

Så är det ju.

Jag tror att allting bottnar i att nya, friska lag börjar utmana den skyddade verkstad, som elitserien en gång var.

Stäng aldrig elitserien är min ståndpunkt.

Ser man till Leksands nyförvärv, tror jag att laget kommer att få mest nytta av skicklige Christer Olsson, arbetsmyran Mikael Pettersson, tunge Johan Rosén och poängplockande Mike Stapleton.

Den sistnämnde har jag visserligen inte sett spela, men litar på Björklövens tränare Randy Edmonds, som har mycket höga tankar om amerikanen. Ett klipp menade han.

Nu kommer det säkert att ta en stund för den gode Stapleton att acklimatisera sig. Utan en enda träningsmatch i benen, kastas han in direkt i premiären mot Brynäs. Det kan gå hur som helst känns det som.

Bara slutet blir lyckligt, så är jag nöjd.

Av de spelare som lämnat klubben hade jag gärna sett att Stefan "Loppan" Hellkvist varit kvar. Även Jonas Nordquist, som nu in stället kommer att göra stor nytta i Rögle.

Vissa frågetecken finns också, vilka jag lovade i en tidigare krönika att jag skulle återkomma till. Det gör jag nu.

? Målvakterna. Varken Sean Gauthier eller Jonas Fransson ställdes för några riktiga prov förra säsongen. Båda har visserligen sett bra ut på försäsongen, men i nuläget känns det som om flera av de andra klubbarna har bättre ställt på målvaktssidan.

? Onda ljumskar. Niklas Eriksson och Tomas Forslund är två spelare som ligger i den absoluta farozonen att missa matcher på grund av det här problemet. Över huvud taget känns det som om Leksand inte tål några längre skador.

? Kraven. Från omgivningen kommer kraven att vara enormt stora. Det gäller för spelare och tränare att stå pall. Klarar alla det?

? 82-orna. Lars Jonsson, Jörgen Sundqvist, Daniel Widing, Johan Eneqvist, Daniel Hermansson. Formkurvan måste stiga vidare, helst brant uppåt. För en lyckosam säsong måste de unga spelarna, de som breddar laget, lyckas.

? Publiken. Ställer de upp i samma omfattning om förlusterna börjar komma? Sedan är inte heller Leksands luggslitna isstadion bland de publikvänligaste, vilket kan leda till ett visst bortfall.

? Försäsongen. Bara två segrar mot elitserielag (Brynäs och MoDo). En fingervisning, eller?

Färjestad var överlägset ifjol, och kommer att dominera även den här säsongen. Inget av de andra lagen har den bredd och topp som Färjestad kan visa upp.

Det blir ett nytt SM-guld. Frölunda ser jag som främsta utmanare.

HV 71, Södertälje och Djurgården räknar jag med ska gå till slutspel, men bakom dessa lag tycker jag det är helt öppet.

Det kan gå hur som helst är känslan jag har i kroppen.

Att placera in MoDo, hårdsatsande Linköping, Brynäs, Luleå, Malmö, Timrå - och förstås Leksand- i rätt ordning är inte lätt.

Men Leksand-Färjestad låter inte så dumt i en SM-kvartsfinal i Vasaloppsmånaden mars. Vi kör på det!

Slutligen:

Släpp pucken!


ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons