Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leksand Annorlunda språkresa

Annons

- När gruppen kontaktade oss hade vi ingen språkresa för människor med läs- och skrivsvårigheter. I samarbete med gruppen har vi format resan och det tyckte vi var ett mycket bra initiativ. Vad jag vet är det den första språkresan för dyslektiker, säger Jens Johansson, Sverigechef för STS-språkresor.

Från och med nästa sommar finns språkresor för dyslektiker med i STS:s ordinarie kursprogram, men intresset är redan nu stort. Några deltagare ansluter till gruppen från Rättvik vid avresan från Arlanda den 13 juni.

- Ungdomarna har verkligen genomgått en otrolig språkutveckling. En av ungdomarna hade aldrig läst engelska i skolan men både pratar och tänker på engelska nu, berättar Lotta Widell, studiecirkelledare för barnens föräldrar.

- Totalt 12 ungdomar från Rättvik, Leksand, Mora och Orsa har deltagit i ABF:s studiecirkel. Jag tycker det är fantastiskt hur ungdomarna lyckats med sina språkkunskaper i engelska, säger Kerstin Forsberg på ABF Rättvik.

Lärare har varit Kennett Keys och för honom har det varit ett annorlunda sätt att undervisa, utan böcker men med muntliga och praktiska övningar istället.

I många fall får ungdomar med läs- och skrivsvårigheter ägna mer tid åt svenska än engelska, eller ingen undervisning alls i engelska. Det anser Lena Widell, själv dyslektiker vara helt fel.

- Genom att höra språket och praktiskt använda engelskan kan eleverna komma vidare. Att helt ta bort engelskan är fel, anser Lena Widell.

I höst fortsätter ungdomarna plugga engelska på söndagarna och ytterligare en studiecirkel ska starta för ungdomar från årskurs sex och uppåt.

För den första gruppen på sju pojkar och fem flickor i åldrarna 13 till 16 år väntar en spännande resa till Eastbourne, Londonbesök, boende i engelska familjer och naturligtvis mer engelska- studier, speciellt anpassade för den första språkresan för dyslektiker.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons