Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leksaksexportör begick självmord

Annons

Chefen för en kinesisk fabrik som anklagats för att ha tillverkat giftiga leksaker har begått självmord, rapporterar en kinesisk tidning.

Företaget tillverkar leksaker åt amerikanska Fisher Price. USA förbjöd importen av säkerhetsskäl då det upptäcktes att färgen på leksakerna innehöll för mycket bly.

Chefen för Lee Der Industrial Zhang Shuhong hittades i lördags död i ett magasin på fabriksområdet i provinsen Guangdong, rapporterade Kanton-tidningen Southern Metropolis på måndagen.

Fisher-Price återkallade tidigare i augusti nästan en miljon leksaker av typen Sesame Street och Dora the Explorer från butiker i USA av oro för färgen. Många av leksakerna var tillverkade av Lee Der.

Den kinesiska regeringen gav i förra veckan Lee Der och en annan leksaksfirma som anklagats för liknande fel order att inställa sin export.

Zhang, som är från Hongkong, hittades med djupa märken på halsen, skrev tidningen. En tjänsteman vid företaget sade till tidningen att Zhang begått självmord.

Polisen håller på att utreda dödsfallet, tillade tidningen.

Anställda vid Lee Der sade att Zhang var förtvivlad därför att han har betraktat färgleverantören som en pålitlig god vän.

Kinas kontrollmyndighet för produktkvalitet har anklagat leverantören för att ha sålt föregivet färgpulver som påstods vara blyfritt men som innehöll mängder av bly.

Den andra leksaksfabrikanten, Hansheng Woodware, gjorde en och en halv miljon Thomas the Train-figurer till amerikanska importören RC2 som nu också har återkallats på grund av bly i färgen.

TT

Mer läsning

Annons