Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lekplatserna färre

Annons

Målsättningen är att kunna ordna ny gatubeläggning på fem procent av gatunätet per år.

- Och vi klarar bara ungefär hälften av det, säger Lott.

Och det är lite oroande eftersom gatuunderhållet redan släpar efter, anser hon. Ett år blev det inget alls då gatukontoret ville vänta in ett nytt år för att få lägre pris på beläggningsarbetena. Det fick man också med 25 procent vilket sparade sex miljoner kronor. Men de pengarna tog kommunstyrelsen hand om för att stoppa i andra hål än gatornas.

När ekonomins snåla vindar svepte över landet myntades uttrycket naturmark i syfte att spara på parkunderhåll. Och nog blev det natur alltid. Buskar hölls inte efter i den takt de skulle och det slyade igen rejält. Så ock i Falun där parkavdelningen fick order av kommunstyrelsen att trygghetsröja. Det är delvis gjort för en miljon kronor. Men mer pengar fick inte gatukontoret till det.

Det finns nu knappt pengar kvar till parker och blomrabatter i centrala stan. Och det här är mycket illa anser Helen Lott.

- Minskat gatuunderhåll och mindre parkskötsel slår mot folks välbefinnande och välmående. Och verkligt illa är det med tanke på att Falun nu är ett världsarv som ska visa upp sig för hitresande, säger hon.

Att underhålla lekparker med dess redskap är också dyrt och därmed kan en del bli igenlagda, resonerar Lott.

- Vi måste prioritera bort verksamheter och sänka standarden. Någon annan väg finns inte att gå. Och finns det inte pengar att bedriva verksamhet för så behöver vi ju inte heller personal för det. Det är den bistra sanningen, säger hon.

I mars ska politikerna i gatu- och parkstyrelsen på sitt bord få en konsekvensbeskrivning över hur långt pengarna räcker och vad som bör bort.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons