Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lekplatsen betydelsefull

Annons

Samtidigt har folkpartiet i Rättvik lämnat förslag om en handikappanpassad offentlig lekplats i Rättvik. Förslaget behandlas i kommande budgetarbete i kommunen. Under tiden, och sedan flera år tillbaka, är Siljans- badets camping den lekplats många barn, förskolor och fritidshem besöker. Det har blivit Rättviksbarnens lekplats och campingvärdarna Arne Bergli och Janne Sjörud hälsar alla välkomna att leka på campingens lekplats, även om de påpekar att fallskyddet inte fungerar under tiden marken är frusen.

- Sanden är hård och då kan vi inte ansvara för bar-nens lek, annars är lekplatsen kontrollerad och godkänd. Lekplatser styrs av normer och regler vilka är viktiga att följa, berättar Arne.

Så berättar campingvärdarna och vaktmästare Göran Back om de kurser, utbildningar och konferenser de deltagit i för att lära sig mer om utomhuslekplatsen och lekredskapen. Hit- tills har Siljansbadets camping investerat drygt en miljon kronor de senaste åren i den nya lekplatsen.

- Vi ser mycket seriöst på detta. Det danska företag vi samarbetar med, och som tillverkar lekredskap för lekplatser, arbetar med forskning och psykologiska effekter av barns lek, vi har även varit med på kurser om säkerhet för utomhuslek, säger Arne.

Arne och Janne har in- sett lekplatsens värde. Den återkommer också i de marknadsunder- sökningar campingen gjort.

- Helt fristående företag gör undersökningarna och de visar att just lekplatsen och badet har stor betydelse. Dit barnen vill åka åker familjen. När barnen mår bra mår också föräldrarna bra.

- Vi har ju märkt värdet av att ha en bra lekmiljö. När föräldrarna checkar in, sätter upp tält och husvagn, lagar mat efter många mil på vägen i varm bil, leker barnen på stranden.

Om nu kommunen planerar att bygga en handikappanpassad lekplats kan den ligga i anslutning till Siljansbadet camping, föreslår campingvärdarna.

- Här finns redan en bra början och alla tjänar på att utveckla lekplatser. Trivs barnen trivs föräldrarna. En väl fungerande lekplats har större betydelse för en kommun än man kan ana, tror Janne, Arne och Göran.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons