Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leken ger nya färdigheter

Annons

- De tio barnen är i åldrarna sex till tio år och kommer från hela länet. Syftet är att de under några dagar ska få möjlighet att träna på olika saker med hjälp av roliga fritidsaktiviteter. Dessutom lär de känna nya kompisar, säger Rose-Marie Lagerqvist, fritidskonsulent vid habiliteringen i Borlänge.

Med under temaveckan som avslutades på onsdagen fanns förutom fritidskonsulenter även arbetsterapeuter, sjukgymnaster och en sjuksköterska.

Barnen som var med på Hästberg har lättare rörelsehinder, exempelvis lättare cp-skador och andra motoriska svårigheter. Genom lekar och andra aktiviteter övar de upp motoriken.

- Det handlar om träning fast under roliga förhållanden. Tanken är att barnen ska hitta en eller flera aktiviteter som de tycker om och som de kan hålla på med i framtiden, säger Rose-Marie Lagerqvist.

Barnen har provat på massor under veckan som gått. De har cyklat, ridit, tovat ull, spelat pingis och varit på utflykt till Liljans herrgård där de har paddlat kanot och fiskat.

- Vi har varit och badat på Lugnet i dag. Det var kul, men vattnet var kallt, berättar åttaårige Rebin Mohamed från Borlänge.

Rasmus Rapp, sex år och från Grycksbo, gillade bowlingen bäst.

- Det var störtbra. Vi fick 13 strikar i vårt lag. Fast jag tycker att kloten var tunga, säger han.

Barnens föräldrar har också varit med. Anne-Marie Gradin är mamma till Anna, snart sex år.

- Anna har levt upp något helt otroligt de här dagarna. Hon har fått nya kompisar och provat på en massa nya saker som bågskytte, ridning och bowling.

Anne-Marie tycker att det är skönt att få träffa andra föräldrar som har barn med rörelsehinder. Att äntligen kunna prata med människor som delar ens erfarenheter.

- Man känner att man inte är ensam om oron inför framtiden - hur barnen kommer att klara skolan, jobb och boende. Vi kommer att hålla kontakten, säger hon.

Föräldrarna har även haft möjlighet att delta i gruppsamtal med kurator och en psykolog.

På onsdagen var det stor avslutning med gemensam lunch där alla barn, föräldrar och personalen var med. Efter maten blev det lekar och dans runt majstången.

CHRISTIAN FERRERA

Mer läsning

Annons