Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leijonborg slutar som partiledare

Annons

Lars Leijonborg avgår som folkpartiledare i höst.

Skolminister Jan Björklund är den hetaste efterträdarkandidaten.

Leijonborg meddelade via ett pressmeddelande på måndagen att han inte ställer upp för omval på partiets landsmöte i september. Den utlösande orsaken var att det största partidistriktet, länsförbundet Stockholm, kräver ett partiledarbyte.

En bedrövad Leijonborg informerades om Stockholms inställning redan på söndagskvällen.

Orsaken till att Stockholm vill byta ut Leijonborg är att man anser att det behövs en mer motiverad och engagerad partiledare för att förnya partiet. Det fanns även kritik från vissa styrelseledamöter mot folkpartiets politiska kurs under Leijonborg. Även dataintrångsskandalen kan, enligt Hasselgren, haft betydelse för att många vill byta partiledare.

Innan Leijonborg meddelade sitt beslut att inte kandidera till omval, fick han veta att det näst största partidistriktet, Skåne, också vill byta ut honom.

Valberedningens ordförande Lennart Olsson blev tagen på sängen av beskedet från Leijonborg.

Valberedningens uppdrag blir nu att hitta en efterträdare till Leijonborg. Inget partidistrikt har ännu formellt nominerat en kandidat, men skolminister Jan Björklund har av många ansetts som given. Även EU-minister Cecilia Malmström har ett starkt stöd.

Mats Hasselgren bekräftar att Björklund har mångas stöd i Stockholm, men att även Malmström är populär där.

Enligt vad TT erfar vill partidistriktet Skåne ha Björklund, som också är partiets förste vice ordförande.

Också Marit Paulsen, partiets andra vice ordförande, har Björklund som favorit. Paulsen tycker att det är logiskt att Leijonborg väljer att avgå.

Den nye partiledaren får ett hästjobb med att få i gång partiet efter intrångsskandalen, eftersom "när de stora elefanterna stampar i dyngstacken så skvätter det", konstaterar Paulsen.

Det krävs, enligt henne, en person med mycket goda ledaregenskaper.

Det är för tidigt för Cecilia Malmström att axla den manteln, enligt Paulsen.

TT

Mer läsning

Annons