Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leijonborg på besök

Annons

Det konstaterade folkpartiledaren Lars Leijonborg vid sitt besök i Orsa under torsdagen.

Han noterade att före valet i september hade sverigedemokraterna fem mandat i svenska kommunfullmäktigeförsamlingar. Efter valet har siffran ökat till 30, varav ett i Orsa.

- En oroande trend, säger folkpartiledaren och manar till kamp för att stå emot de kraftfulla satsningar som sverige- och nationaldemokrater gör för att få ytterligare inflytande i det kommunala beslutsfattandet.

Han hävdar att det rätta sättet att bemöta de här partierna är att ta debatten. Inte att sticka huvudet i sanden och låtsas att de inte finns.

- Sverigedemokraterna är en ulv i fårakläder, som har slipat bort kantigheterna. Men skrapar man lite på ytan, så kommer bockfoten fram, sade Lars Leijonborg och frågade om det fanns någon särskild orsak till att det kunnat etablera sig i Orsa.

- Nydemokraterna nådde tidigare stora framgångar här, svarar Olle Jobs och gissar att den konservatism som finns i bygden har sin betydelse.

Lars Leijonborg noterade att det finns en vardagsrasism, inte minst avslöjad i valstugereportaget.

- Så när det gäller integration är det kanske dags att börja jobba med svenskarnas attityder i stället.

Folkpartiledaren Lars Leijonborg gjorde ett nedslag i Orsa för att peppa den lokala partiorganisationen inför omvalet.

Han lotsades runt i kommunen av partiets fullmäktigeledamöter Olle Jobs och Marianne Hållmarker.

Han hann med att besöka äldreboendet Lillåhem, ta en skidtur i ett soligt Grönklitt, besöka företag, mingla med Orsabor i hotellet och närvara vid lokalavdelningens årsmöte under kvällen.

Han hoppas på fortsatt Leijonborgeffekt, vilken bland annat innebar att folkpartiet gick framåt i Orsa vid septembervalet. Han hyser inga farhågor för att samarbetet med socialdemokrati och miljöparti ska innebära minskat stöd för folkpartiet i Orsa vid omvalet.

- Sådana överväganden får den lokala partiorgansiationen göra, om den anser att det främjar vår politik på bästa sätt, säger han.

- Vi ansåg det, när vi gick in i samarbetet. Vi står socialdemokratin nära i många frågor och har ingen svårigheter att samarbeta varken med den eller miljöpartiet, säger Olle Jobs.

- Men det är ingen bindning för all framtid. Blåser det borgerlig segervind vid omvalet och vi når en majoritet utan att vara beroende av främlingsfientliga partier, så går vi självklart tillbaka. Att efter höstvalet ha bildat en regering där också vänstern skulle ingå, hade blivit alldeles för spretigt.

- Hade ärendet med ett kommunalt vårdnadsbidrag kommit upp innan omvalet, hade vi fronderat redan nu och röstat för att ett sådant, säger Olle Jobs.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons