Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leijonborg lovar studentutredning

Annons

Var fjärde student har övervägt att avbryta sina studier på grund av ekonomiska svårigheter. Det framgår av en rapport från fackförbundet Sif där omkring 1|400 studenter har tillfrågats om sin ekonomiska situation.

Utbildningsminister Lars Leijonborg tillstår att det finns problem i studenternas trygghetssystem och utlovar en utredning inom kort.

Direktiven till utredningen är att vänta i augusti.

Utredningen ska bland annat se över villkoren för studenter som blir långvarigt sjuka och studenter som får barn.

Däremot får Sif inte stöd av Leijonborg för sina förslag att ändra a-kassereglerna för studenter.

Om det tidigare löftet att höja studiemedlen upprepar Leijonborg att det ska ske under mandatperioden.

Nära en tredjedel av de tillfrågade i Sifs undersökning skulle inte klara en oförutsedd utgift på 1|000 kronor, visar rapporten som presenteras på Dagens Nyheters debattsida. Och över hälften av studenterna bygger sin ekonomi med hjälp från föräldrar eller andra personer.

Sif trycker i sin rapport på att de som växlar från yrkesarbete till studier eller omvänt måste kunna göra det utan att riskera att hamna mellan stolarna i trygghetssystemen. Sifs rapport är baserad på en enkät bland förbundets studerande medlemmar. Hälften av de tillfrågade hade heltidsarbetat i minst två år innan de började studera.

Sif vill bland annat att den överhoppningsbara tiden i a-kassan för studier åter förlängs från fem till sju år. Den student som tidigare yrkesarbetat en längre tid riskerar annars att förlora sitt a-kasseskydd om den inte kan hålla studietakten under en normallång utbildning. "Minsta förlängning av studietiden på grund av sjukdom, föräldraledighet, totalförsvarsplikt eller missade tentor raserar denna grund" skriver Sif.

Sif vill också att sjukskrivning på deltid för studerande införs och att rätten till grundbeloppet i a-kassan, 320 kronor per dag, direkt efter genomförda studier återinförs.

TT

Mer läsning

Annons