Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leijonborg går på offensiv

Annons

Folkpartiledaren Lars Leijonborg tänker inte ge upp, trots växande kritik.

Nu vill fem partidistrikt se en ny partiordförande.

En solbränd Lars Leijonborg är tillbaka efter en veckas semester. Under frånvaron har allt fler fört partiledarbyte på tal, samtidigt som rättegången om dataintrången mot socialdemokraterna hållits.

Men Leijonborg siktar fortfarande på att sitta kvar och i tisdags tog han själv upp partiledarfrågan när partiets riksdagsgrupp träffades.

Enligt TT:s rundringning till ledamöter i riksdagsgruppen restes inga avgångskrav. Leijonborg uppger själv att omkring fem inlägg gjordes på hans anförande.

Leijonborg är optimistisk om att folkpartiet ska återta terräng nu när det rättsliga efterspelet kring dataintrången snart är över. När partiets kommunpolitiker träffas i Örebro i helgen kommer han att försöka ingjuta framtidstro i dem.

Talet på lördag blir viktigt eftersom tiden för nominering av partiledare inför höstens kongress går ut sista april. Partidistriktet i Dalarna var först med att öppet önska ett partiledarbyte. Under den gångna veckan har Blekinge, Västerbotten, Gotland och senast Värmland anslutit sig. Kritiken bottnar framförallt i folkpartiets dåliga valresultat och ännu sämre opinionssiffror. Tonar ned kritiken

Många anser att det behövs en ny, mer synlig ledare för att partiet ska få upp farten.

Den etikkommission som tillsattes efter dataintrången pekade på en tystnadskultur i partiet och att få vågar vara öppet kritiska.

Alla 25 partidistrikt har ännu inte tagit ställning i partiledarfrågan. Ett av dem är tunga Stockholm. Leijonborg vill inte säga att han är oroad, snarare "optimistisk" om möjlighet att bli återvald.

Även 2001 blåste det kring honom.

TT: Är du mindre säker nu på att du vill stanna kvar över valet 2010?

TT

Mer läsning

Annons