Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leijonborg avgår i höst

Annons

Folkpartiets partiledare Lars Leijonborg avgår vid partiets landsmöte i september. Han har meddelat partiets valberedning att han inte kandiderar till omval.

Leijonborg säger sig inte ha funderat på om han vill fortsätta som utbildningsminister efter det att han avgår som partiledare i höst.

Statsminister Fredrik Reinfeldt beklagar Leijonborgs avgång, men hoppas att han fortsätter som minister.

Leijonborg sade vid pressträffen att det har varit tio fantastiska år och påminde om att han lett partiet under två av de tre bästa valresultaten sedan 1960-talet.

I går fick han besked av partikamraterna i Stockholms länsförbund inte vill ha kvar honom. Ordföranden i Stockholms länsförbund, Maria Wallhager, förklarar varför hennes förbundsstyrelse vill byta ut Leijonborg:

Tidigare har sex av 25 länsförbund uttalat kritik mot den nuvarande fp-ledaren.

Enligt Mats Hasselgren, kommunalråd i Täby, så fanns det ett brett spektrum av åsikter om varför Leijonborg bör bytas ut.

Enligt Hasselgren så fanns det de i förbundsstyrelsen som hade synpunkter på den politiska kursen partiet tagit under Lars Leijonborg.

Dataintrångsskandalen kan också ha spelat en roll.

Skolminister Jan Björklund har på flera håll nämnts som favorit till partiets ordförandepost.

Förutom Björklund har också EU-minister Cecilia Malmström nämnts som partiledarkandidat. Gotlands länsförbundsordförande Mats-Ola Rödén kan förutom Malmström tänka sig integrationsminister Nyamko Sabuni som fp-ledare.

TT

Mer läsning

Annons