Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leif vill rädda järnvägen

Annons

Leif Lindström har arbetat som lokförare i 26 års tid. Han är bekymrad över vad som kommer att hända med Västerdalsbanan.

- En nedläggning skulle innebära en katastrof för expansionsmöjligheterna både i Vansbro och Malung, säger han.

Enligt Lindström skulle man istället behöva satsa mer resurser på banan och börja trafikera hela vägen till Sälen igen. Han menar att i samma takt som bensinpriserna ökar och miljömedvetenheten blir bättre kommer fler Sälenturister välja att ta tåget.

Men i nuläget är det ändå få resenärer som åker med Västerdalsbanan. Vad ska man göra åt det?

- För det första måste trafiken fungera på ett bra sätt och vi måste ha en tidtabell som lockar. Men sedan måste fler ta tåget. Det är som om Västerdalingarna har växt fast i sina bilstolar.

- Man kan jämföra det med en lanthandel. Folk vill att affären ska finnas kvar, men ingen vill handla i den. Ska Västerdalsbanan överleva måste folk ta sitt ansvar och börja åka tåg i Västerdalarna. Så är det bara.

Nu har Leif Lindström beslutat sig för att organisera en järnvägskonferens i Vansbro till våren. Där ska han samla politiker, personer från Banverket, Region Dalarna och allmänheten för att diskutera Västerdalsbanans framtid.

- Jag har redan skickat ut en första inbjudan till olika intressenter, men än så länge har jag fått ett väldigt dåligt gensvar. Man kan ju hoppas på att det beror på att många har varit lediga, muttrar Leif Lindström, som tycker att politikerna har engagerat sig alldeles för lite i Västerdalsbanans utveckling.

SANNA CASSON

Mer läsning

Annons