Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leif sågar centern

Annons

Inför årets val tar vänstern i Leksand strid för kvinnorna, barnen och ungdomarna. Tre orättvist behandlade grupper, enligt partiet. För kvinnornas del är det rättvisa löner som gäller.

- Där ger vi oss aldrig. Efter åratal med bara prat måste vi komma till skott och lägga pengar på höjda kvinnolöner, säger Erickson.

Enligt partiets skuggbudget ska lönehöjningen finansieras med en skattehöjning på 20 öre. Men för att förbättra verksamhet inom barn- och äldreomsorgen krävs också en ny organisation.

- Det är så cementerat och lågt i tak på många håll idag. Man borde montera ner organisationen och starta från noll. Beslutanderätten måste ner till brukarna och personalen, säger han.

Pengafördelningen inom bildningsförvaltningen har också spårat ur:

- Väl satsade pengar i förskolan ger bra gymnasieelever, säger Erickson som menar att barnomsorgen har blivit en strykpåse under sin tid i bildningsnämndens regi.

Vänstern vill också se över stödet till fritidsutövande pojkar och flickor som ofta är snett, liksom stödet till idrottsintresserade och kulturintresserade ungdomar.

Hur ska kollektivtrafiken bli bättre i kommunen?

- Vi är inte främmande för att skjuta till kommunala medel för att lösa de svåraste kommunikationsproblemen, men vill i första hand titta på andra modeller, typ Siljansnäsmodellen. Men framför allt är det här en statlig fråga. Man skulle kunna lägga 10-20 öre ytterligare på bensinskatten - öronmärkt för kollektivtrafiken.

...och infrastrukturen?

- Man måste se problemet i ett större sammanhang. Om man lägger de tunga transporterna på järnvägen och sjöfarten får vi mindre slitage på vägarna. Då räcker pengarna även till våra mindre vägar.

Annars är Dala Kanal en bra idé att stegvis jobba vidare med. Låt oss börja med turistdelen Siljan-Runn.

...och nöjeslivet?

- Leksands nöjesliv har stelnat i sina former. Men det är inte en kommunal fråga att öppna ett nöjespalats.

Däremot kan kommunen skapa förutsättningar underifrån genom att öppna ett kulturcentrum i gamla brandstationen så att det i sin tur kan knoppa av sig och kanske bli underlag för en kommersiell scen framöver, vilket Leksand verkligen skulle behöva.

Vilket parti skulle du rösta på om inte vänstern fanns?

- Socialdemokraterna.

Vem är kommunalråd första januari 2003?

- Bosse Pettersson, men han får räkna med en mycket starkare vänster i fullmäktige än tidigare.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons