Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leif - möjligheternas man

Annons

Han växte upp i Svärdsjö och hade som 13-åring sitt första jobb som sjas på Konsum där. Han började snart arbeta i Falun, först på Blids bokhandel och sedan på Söderholms Livsmedel vid Gustafs torg.

Hemma i Svärdsjö blev det tidigt trångt för Leif, han lämnade som 16 -åring familjen och de sex syskonen. När han var tjugo blev han pappa och flyttade i samma veva till Skultuna med jobb på Skultunaverket. Leif och hans sambo Elisabeth flyttade till Västerås där Leif arbetade på Asea och här kom dottern Ulrika till världen.

1968 flyttade familjen tillbaka till Falun och övertog Elisabeths barndomshem på Gamla Berget. Leif fick fullt upp - han totaltrenoverade huset.

Leif arbetade tre år på Shell på Gruvgatan men kände allt mer att han ville göra något helt annat. Sagt och gjort, han började på vårdskola och efter två år var han färdig undersköterska. Under studietiden vikarierade han för en diakonissa i sex veckor där han också gjort praktik Men nu var han ingen prao. I väntrummet satt fullt med patienter som förväntade sig att få både injektioner och suturborttagningar.

- Jag lånade en bok på biblioteket och läste på, tränade genom att ge diakonissan B12 injektioner, en i vardera skinkan. Se´n tog jag hand om patienterna och allt avlöpte tydligen väl trots att jag inte var helt färdigutbildad.

Leif arbetade sedan fem år som undersköterska på hjärtkliniken, avdelning 27 och på infektionskliniken, avdelning 51 och trivdes jättebra.

- Arbetet kändes meningsfullt men arbetsgivaren var dålig. Leif planerade att vidareutbilda sig till sjuksköterska, sökte tre gånger och kom in men ändrade sina planer.

- Däremot började min hustru Elisabeth sin sjuksköterskeutbildning då. En sköterska i familjen fick räcka.

Leif byggde en verkstad för billackering i stället och startade eget företag 1978 som han drev i tre år. Då byggde han om verkstaden och började med videoproduktion i stället och startade Falu Videoproduktion. Han producerade filmer och dokumentärer åt flera företag i Dalarna.

- Jag är en dålig lyssnare, har alltid en massa idéer i skallen, är nyfiken och antar snabbt nya utmaningar. En utmaning fick han då hans dotter gick arbetslös.

-Jag har det, vi startar ett solarium tänkte Leif. Sagt och gjort, Haga Sol föddes,. Företaget drevs till början på 1990-talet då solarievågen började dala.

Leif bestämde sig nu för att börja med lackering igen, sålde huset på Gamla Berget och flyttade till Varbo, nära Bergsgården.

- Det är svårt att hålla på med en sådan verksamhet med många grannar tätt in på, förklarar Leif. Warbo Sprutmåleri/köksluckor blir nog mitt sista företag, funderar Leif.

Han har många sysselsättningar vid sidan om arbetet, som han skulle vilja få mer tid för.

-Leka med ord, skriva gillar jag.

Där kommer hans egenhändigt byggda datorer till pass. Han skriver just nu en berättelse om en cykeltur till Sågmyra.

- När eller om den blir klar återstår att se. Skrivandet kommer än så länge i andra hand.

I första hand kommer ändå alltid familjen.

- Familjen med fem jättefina barnbarn mellan fyra och sexton år är nummer ett i livet, avslutar Leif. Tillsammans med dem firar han helst 60-årsdagen men på själva dagen finns Leif och Elisabeth på okänd ort.

GUDRUN KLEFBOM

Mer läsning

Annons