Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leif fick vänta fyra månader på att få sin sjukpenning

Annons

Leif Olsson lider av en whiplashskada efter en trafikolycka för tio år sedan. Minnesförlust, smärtor och koncentrationssvårigheter gör att han inte kan arbeta. Därför får han sedan några år tillbaka halv förtidspension och halv sjukpenning.

Men i november 2004 drogs Leif Olssons sjukpenning in. Försäkringskassan bedömde att han var frisk nog att arbeta halvtid.

Beslutet överklagades. Leif skickade också in ett omfattande läkarintyg som styrkte hans handikapp.

Men pengarna dröjde.

I början av mars ringde han själv upp Försäkringskassan och frågade varför inget hänt. Det visade sig att akten hade skickats vidare till Ludvika.

Av en slump fick han också reda på att ärendet avslutats, försäkringskassan hävdade att ingen överklagan hade kommit in.

- De verkar ha kommunikationsproblem på Försäkringskassan. Hur kan de skicka en akt och sedan inte berätta för den som akten hamnar hos vad det handlar om, undrar han.

Läkarintyget som styrkte hans handikapp hade hamnat fel och därför hade inte pengarna kommit.

- Men handläggaren lovade att de skulle titta på det på en gång, säger Leif Olsson.

I tisdags, knappt två månader senare, kom pengarna. Försäkringskassan konstaterade att beslutet om honom var fel och att han beviljades hel sjukpenning.

- Beslutet var grundat på det papper vi tidigare skickat in om ändrade föräldrapenningsdagar, säger Leif Olsson.

Då hade Leif och hans familj levt på existensminimum sedan i november.

- Vi gick till socialen men som tur var kom pengarna från Försäkringskassan innan vi hann söka socialbidrag. Men det är en skam att det får gå till så här, säger han.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons