Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leif arbetar med Dalarna i fokus

Annons

Född i Stockholm och uppväxt i Sollentuna kom han som länsråd till Dalarna 1987. Han har blivit länet trogen. Själv säger han sig aldrig ha ångrat flytten till Dalarna. Han upplever också att han haft en mycket intressant yrkeskarriär med en mångfald av uppgifter.

Efter studenten vid Solna läroverk tog han en pol. mag. vid Stockholms universitet. Innan han började sin karriär som statstjänsteman hade han uppdrag åt ett arkitektkontor och åt Sveriges köpmannaförbund.

1966 började han vid länsstyrelsen i Norrbotten, gick vidare till länsstyrelsen i Stockholm och fortsatte 1970 i industri- och arbetsmarknadsdepartementen. Under 17 år var han verksam i regeringskansliet, där han huvudsakligen arbetade med sysselsättningsfrågor och regionalpolitik.

1987 utnämndes han av regeringen till länsråd i Dalarna, ett landskap som han genom sin Rättviksbördiga moder kände samhörighet med.

Som landshövdingens närmaste medarbetare har Svensson haft ett omväxlande arbete, där länets utveckling alltid stått i centrum. Högskolan, turismen och miljön har varit ämnesområden som han omhuldat med särskilt intresse, men det öppna landskapet, kulturen och samarbetet med Östersjöländerna har också haft en särställning.

Sedan två år tillbaka är Leif Svensson chef för Europakontor Dalarna, där han kunnat dra nytta av sina erfarenheter från länsstyrelsens arbete med Europa-frågor, inte minst när det gäller utvecklingen i Estland, där Viljandi län blivit Dalarnas främsta samarbetspartner.

- Jobbet på Europakontoret känns viktigt och jag hoppas att Dalarna kan utveckla och utvidga samarbetet på Europabasis.

Leif Svensson tycker att han alltid haft spännande och utvecklande arbetsuppgifter. Han nämner gärna och med respekt samarbetet med lands- hövding Ragnar Lassinanti och statsråden Ingemund Bengtsson, Nils G. Åsling och Thage G under tiden i Norrbotten och i regeringskansliet.

Han är mån om sin familj och tycker att en del av det goda livet berikas med aktiviteter vid av sidan av jobbet. Svensson är ledamot i Dalhallas styrelse, han är medlem i Rotary, Falu jazzklubb, Falu Högre Matakademi, Humanistiska föreningen i Falun och gymnastikgruppen Sköldpaddorna. Han har också behållit sin kontakt med kamraterna i sin gamla idrottsklubb, Turebergs IF.

Leif Svensson gillar friluftsliv. Han har åkt Vasaloppet två gånger, han vandrar i fjällen regelbundet och han älskar att resa, utan större krav på komfort.

Trots många år i by- råkratins tjänst har Leif Svensson lyckats behålla sin nyfikenhet och intresse för både glada och galna upptåg.

Födelsedagen firar han i Stockholm.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons