Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Legoarbete i Knutsbo

Annons

I Knutsbo skola har nio elever i femman och sexan ägnat fem heldagar den senaste tiden åt att konstruera och programmera en legorobot av legomaterial och tre motorer.

Denna robot ska de på lördag, 13 november, ställa upp med i tävlan mot elva andra lag från Dalarna och Gästrikland.

- Tävlingen är på Cozmoz i Borlänge och de andra lagen består mestadels av lite äldre deltagare, både högstadieklasser och kamratgäng, berättar läraren Hans-Erik Lang som leder Knutsbolaget med namnet Team Legomasters.

Tema för tävlingen är "No limits" och målsättningen är att skapa lösningar för funktionshindrade.

- Det gäller att tänka ut lösningar med hjälp av robotteknik, säger Hans-Erik Lang.

Föräldrar har byggt en fin bana där eleverna sedan kunnat "träna" roboten på att utföra sina lösningar, i form av att bland annat klara olika hinder.

- Vi har nio uppdrag att lösa på två och en halv minut, som tävlingstiden är. Hittills ser vi ut att kunna klara sex av uppdragen.

Ingenjörskunskapen i Ludvika är omvittnat stor och på fråga ger flera av eleverna till svar att deras föräldrar finns på ABB och jobbar just som ingenjörer. Äpplet faller inte långt ifrån...

- Det här är bland det roligaste vi gjort, konstaterar de glada eleverna.

Vad har ni lärt er under de åtta veckor ni jobbat med det här projektet?

- Massor, vi har lärt oss att programmera och bygga, säger Emma Nykänen.

- Och alla har blivit bättre på att samarbeta. Jag känner också att jag har blivit blivit bättre på att kämpa, att inte ge upp, säger Axel Ekberg.

Hur kommer det då att gå i tävlingen?

- Vi kommer att vinna. Man ska vara självsäker, säger Marcus Wigert.

En totalvinst ger en plats i den skandinaviska finalen i Bergen, Norge. Men vid tävlingen i Borlänge delas det ut fler priser än en finalresa för bästa lag.

- Vi kommer i alla fall att få ett pris, för vi har varit duktiga på att skriva dagbok om vad vi har gjort och det vi har skrivit är roligt att läsa. Det priset måste vi vinna, konstaterar Emma Nykänen.

HENRIK SCHMIDT

Mer läsning

Annons