Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Legionellabakterier härjar i simhallen

Annons

Vid en ytterligare provtagning visade det sig med bestämdhet att det rörde sig om legionellabakterier som i värsta fall kan leda till den farliga legionärsjukan. Än så länge har ingen som besökt simhallens relaxavdelning hört av sig om några sjukdomssymptom.

Olle Ryberg berättar att det är vid inandning av vattendimman från duschen som man kan få i sig bakterien.

- De flesta klarar sig, lugnar Olle Ryberg.

I värsta fall kan bakterien leda till en svårartad typ av lunghinneinflammation.

Chefen för kommunens kultur- och fritidssektor, Christer Lundman, poängterar att det i första hand är relaxavdelningens duschar det handlar om. I simbassängerna ser klortillsatserna till att bakterierna hålls borta.

Problemet med legionellabakterierna kan vara under kontroll redan i dag. Simhallens maskinist Björn Sundin meddelar att en klordioxidapparat i dag på morgonen finns på plats. Redan i eftermiddag kan sedan bakterierna vara avlägsnade. Sedan får miljökontorets nya provtagningar ge svar om relaxavdelningen kan öppna igen.

Hur länge kan legionellabak- terien ha funnits i duschvattnet?

- Det är svårt att spekulera i, säger Olle Ryberg.

Några dylika prover har inte tagits tidigare, fortsätter han. Några rapporter om insjuknanden har inte inkommit tidigare.

- Det går inte att ha riktad tillsyn mot allt.

Simhallens föreståndare Ulla- Karin Solum har aldrig varit med om något liknande.

Christer Lundman menar att det inträffade manar till eftertanke. I framtiden kommer provtagningar att återkomma med jämna mellanrum. Olle Ryberg upplyser om att villaägare kan vända sig till miljökontoret för att få en flaska med vilken de kan göra sina egna provtagningar på duschvattnet.

Fotnot: Som förebyggande åtgärd rekommenderas 60 grader i varmvattenberedaren och en temperatur av lägst 50 grader på alla tappställen.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons