Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Legendarisk eterman fyller 80

Annons

Med sin välmodulerade och sonora stämma, som många av oss känner från radion, ger Lars glimtar från sina många år som radio- och tv-man.

- På den dramatiska händelsen följde se´n den s å kallade Ramstensrättegången, som gick genom alla instanser, men den hade jag egentligen inte med att göra.

Som flyg- och militärreporter var Lars´ uppdrag att följa med i ett Lansenplan i samband med en stor manöver. Planet kom för nära den lede fi - två plan gick i backen.

- Och piloten hoppade före mig helt emot reglerna. Rättegången riktades förstås mot de ansvariga officerarna.

Lars började efter sina akademiska studier i Uppsala först som dagstidningsjournalist i Uppsala och sedan i Norrköping. 1950 inträdde han i Sveriges radio.

- Vid mitt första besök på Kungsgatan 8 - där Sveriges radio då huserade - minns jag så väl hur jag frågade mig själv - Vad har du här att göra Lars?

Jag skulle arbeta på aktualitetsavdelningen på våning två och dåvarande Ekochefen, Lennart Dansk, tog mig ner dit för att introducera mig. Vi passerade dörr efter dörr i en lång korridor och på varje namnskylt läste jag idel kända namn - Folke Olhagen, Olle Forsén, Karl-Axel Arvidsson, Lars Orup, Hyland, Manne Berggren och så skåningen Kurt Andersson...

Snart blev Lars varm i kläderna och själv ett legendariskt eternamn för oss radiolyssnare.

- Alla var mycket vänliga, det var en härlig arbetsplats. Tänk, på den tiden slog vi själva eko-signaturen, det gällde att slå rätt. Det kunde lätt bli "Helan går" - men det hände aldrig, skrattar Lars.

Familjen Ramsten var på 50-talet bosatt i Uppsala så Lars var en tidig pendlare. I åtta år tågpendlade han mellan lärdomsstaden och huvudstaden.

Under studieåren antogs han i Orphei Drängar 1947 där han sjöng andra bas i många år. Sångarglädjen och gemenskapen i OD-kören har betytt och betyder också idag mycket för Lars och Grete. Lars har fått körens 50-års medalj och hade förmånen att genom alla åren stå under Eric Ericsson dirigentskap.

- Vi missar aldrig Capricen med Stor-OD på andra advent, inflikar Grete.

Musikintresset delar makarna Ramsten på samma sätt som de delar ett mycket engagerat intresse för litteratur och böcker. Ramstenska hemmet rymmer

5 000 ex idag.

- Men nu får det inte bli fler, tycker Grete som dammsuger hyllmetrarna.

Lars sköter katalogiseringen. Han har alltid tre, fyra böcker på gång samtidigt. Läser gärna biografier, memoarer och topografi förutom skönlitteratur.

Till Falun flyttade familjen 1963 där Lars tillträdde som distriktschef för Gävle-Daladistriktet.

- Det var den sista lokalredaktionen som tv öppnade så då gällde det att komma i kapp de övriga.

Lars fortsatte att göra egna program i den mån tiden medgav. Det sista tv-programmet gjorde han 1991, ett par år efter pensioneringen.

- Det var lite´ speciellt, handlade om en förfader till mig, en enkel soldatson Pehr Hörberg, född 1746, som skrev sina memoarer - ovanligt på den tiden. Grete ilar iväg och hämtar den lilla anspråkslösa men märkliga bok som blev grunden för tv-programmet.

I Lars livsverk har tre ämnesområden varit ledande - Försvar, Finland och Förkunnelse.

- De tre F:en, sammanfattar Lars.

Försvarsfrågorna har alltid intresserat honom. Han gick två terminer på Försvarshögskolan i början av 1960-talet för att fördjupa sina kunskaper.

Från Finland kommer Grete.

- Så Finlands sak är min, säger Lars med glimten i ögat och berättar också om reportageuppdrag bland annat när Porkkala lämnades tillbaka till Finland.

- Jag har räknat ut att jag sammanlagt bott fem år i Finland. Vi hade sommarställe i Åbo skärgård i 25 år.

Förkunnelsen har han med sig från barndomen. Hans far var präst, först i Norrköping och sedan kyrkoherde i Risinge, där Lars har sina rötter på fädernet sedan långt tillbaka i tiden.

Med Östergötland är banden starka. Familjen har sommarställe vid Vättern sedan 15 år och tillbringar helst sommarhalvåret där.

"Barnen" Ramsten har firat pappa Lars i förväg. På söndag eftermiddag är vännerna välkomna på liten mottagning i Faluns trevligaste hus. Ett litet tips till gratulanter är att Lars hellre än blommor ser ett bidrag till Svenska kyrkan i Tallinn/Reval, S:t Michaelskyrkan med postgiro 649 27 05-6, Stifelsen S.t Michaels kyrkofond.

GUDRUN KLEFBOM

Mer läsning

Annons