Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Legend greps i USA för kuppförsök

Annons

På 1960- och 70-talen ledde Vang Pao en USA-stödd armé som skulle krossa Laos kommunister.

När han nu uppges ha försökt göra just det greps han _ i USA.

200 poliser slog till i gryningsräder i måndags på flera håll i Kalifornien, meddelades det natten till tisdagen svensk tid. General Vang Pao _ 77-årig legend från Vietnamkrigsåren _ och åtta andra greps, misstänkta för att ha planerat en statskupp i Laos.

Enligt åklagaren hade de gett instruktioner om att en legosoldatstyrka skulle förstöra laotiska regeringsbyggnader så att de skulle "likna resultatet av attacken mot World Trade Center i New York den 11 september 2001".

Liksom Vang Pao tillhör de flesta av de gripna den etniska gruppen hmong, ett bergsfolk som är i minoritet i den sydostasiatiska, kommunistiska enpartistaten.

De nio tänkte köpa bärbara robotvapen, minor, automatkarbiner och pansarbrytande robotar för miljontals dollar enligt åtalet. Men deras plan uppdagades när en polis utgav sig för att vara vapenhandlare.

Men historien börjar egentligen på 1960-talet när USA går i krig med Vietnam. Kriget vidgas till Laos, där CIA i hemlighet lierar sig med krigare från framför allt hmongfolket. Syftet är att stödja den USA-stödda regim som då styr Laos, i dess kamp mot Nordvietnam-allierade kommunister.

Vang Pao leder sina legosoldater med eldunderstöd från CIA. Men 1975 störtas USA:s bundsförvanter i hela Indokina _ Sydvietnam, Kambodja och Laos _ och ersätts av kommunistregeringar. Vang Pao och omkring 300|000 laotier, varav cirka hälften hmong, flyr hemlandet. Många beger sig i likhet med generalen till Kalifornien, där han förblir en legend och ledargestalt för sitt folk.

Tiotusentals människor grips efter maktskiftet i Laos, och den nya regeringen där ser med stor misstänksamhet på hmongminoriteten, som enligt människorättsorganisationer fortfarande förtrycks. I Thailand lever ännu många hmongflyktingar under miserabla förhållanden.

En trashanksarmé med några få tusen hmongsoldater kämpar fortfarande i Laos oländiga berg och djungler mot en övermäktig fiende. Efter det kalla krigets slut har den inte mycket stöd, och landet styrs fortfarande av samma parti som tog makten 1975.

Att legenden Vang Pao nu gripits _ dessutom av den gamle vännen USA _ lär sända en chockvåg genom hmongfolket och illustrerar hur markant världen har förändrats.

Och som åklagaren McGregor Scott uttryckte det när han tillkännagav att männen hade gripits:

TT

Mer läsning

Annons