Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledsna turister känner sig utpekade som "miljöbovar"

Annons

- Vi tycker att det är bra att vi får betala en avgift, vi vill ju inte vara snyltgäster. Men det plakat som satts upp i slogbodarna gjorde att vi inte längre känner oss välkomna i Älvdalen.

Det säger Solveig Lind från Tierp i Uppland. Hon och hennes make Börje har i 20 års tid varit ett par av de "vildcampare" som kommunen vill komma åt genom det generella campingförbudet.

- Det är ju en så vacker natur i Älvdalen och vi har trivts väldigt bra under alla år och fått många vänner där, berättar hon.

- När vi kom i år möttes vi av ett plakat i vår vanliga slogbod, som gjorde oss väldigt ledsna. I texten där utmålas vi som riktiga bovar. Vi har förstört naturen, skräpat ned och hindrat ortsborna att komma ned till älven.

Några killar från Sörmland kom samtidigt som vi. De blev så upprörda att de åkte vidare till en plats i Härjedalen i stället, säger Solveig Lind. Ytterligare tre sällskap reagerade likadant.

- Inte heller vi kände oss välkomna och funderade på att åka någon annanstans.

Vi har inget emot att man tar betalt, det har vi sagt till många i Älvdalen under alla år. Men priset är lite väl högt. 40-50 kronor per natt eller 250 kronor per vecka kostar det för liknande enkla platser i Östhammars kommun. Då är det ändå gratis fiske i havet där, men i Älvdalen köper vi årskort för fisket, vilket är en utgift till. Sedan tycker vi inte att det ska bli någon tidsbegränsning för husvagnsplatsen, som vi har hört att det ska bli, att man bara får stå på sin plats i två veckor, det är för kort tid.

Naturligtvis kommer vi att komma tillbaka till Älvdalen där vi trivs så bra, men det är inte alls med samma glädje sedan vi läst de här plakaten, säger Solveig Lind.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons