Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledsna och besvikna

Annons

De trodde aldrig att Björkhagen skulle läggas ner. Det var en trygg arbetsplats med gott rykte.

- Vi har inte haft ett liggsår... sedan jag vet inte när, säger Marie Wilhelmsson, som arbetat som vårdbiträde på Björkhagen i nästan 20 år.

- Här finns ju alla hjälpmedel och huset är byggt för att klara hög omvårdnad. Tidigare fanns allt under samma tak: folktandvård, fotvård, arbetsterapeut och sjukgymnast, säger Anette Andersson, vårdbiträde.

Pang bom, utan förvarning, kom så chockbeskedet att Björkhagen ska läggas ned. Nu pågår förhandlingar mellan fackförbundet Kommunal och arbetsgivaren Falu kommun om vart personalen ska ta vägen.

- Det är möte på möte på möte men vi får ingen information. Det känns som om det här sker över huvudet på oss. Den 22 april är det dags igen, säger Marie.

Alla anställda har fått ett jobb- erbjudande var, vissa bara tillfälliga vikariat, andra fasta tjänster. Några har tackat ja till ersättningsjobben, men långt ifrån alla. Marie har tackat nej till sitt jobb- erbjudande inom hemtjänsten i Falun, eftersom hon har en hund som hon måste gå ut med på lunchrasterna.

- Jag hade ju aldrig skaffat hund om jag haft ett jobb i Falun, säger hon.

I stället har hon försökt att få en tjänst inom hemtjänsten i Enviken, en tjänst som en kollega tackat nej till. Två gånger har hon skrivit och motiverat skälen till varför hon vill ha det jobbet. Varje gång har hon fått nej.

- Vad är egentligen giltiga skäl? Vad menar de? undrar Anette:

- Det är jättesvårt att formulera sig skriftligt när man är ovan.

Anette har tidigare arbetat inom hemtjänsten i Norslund som timvikarie:

- Det är inte min grej att enbart syssla med städ, tvätt och matlagning. Det var ju därför jag sökte mig hit.

Nu har hon blivit erbjuden just en tjänst inom hemtjänsten.

- När vi skulle välja vad vi ville arbeta med fick vi tre olika alternativ: hög omvårdnad, demens och hemtjänsten. Jag visste inte att man kunde välja att kryssa i bara ett alternativ utan skrev ett framför hög omvårdnad, två framför demens och tre framför hemtjänsten - eftersom jag inte vill arbeta där.

Kombinationen barnomsorg och kollektivtrafik är skälet som sätter stopp för Heléne Andersson, undersköterska. Hon har tackat nej till erbjudandet om jobb på ett servicehus inne i Falun:

- Bussen från Linghed in till Falun går vid halv sex och dagis öppnar sju. Jag tror inte att min fyra-åring hittar till dagis själv...

Heléne har därför valt att säga upp sig. Hon har fått ett sommarvikariat inom hemsjukvården i Svärdsjö och bytt arbetsgivare till landstinget.

- Det här var en vink om att det var dags att hoppa av, säger hon.

- Det lät så bra när socialnämndens ordförande Renée Andersson var här ute. Kommunen skulle hjälpa oss så att allt blev till det bästa. Vi skulle veta att vi var så välkomna på de andra ställena - men så är det ju inte, säger Anette.

I stället saknar de i dag information, delaktighet och inflytande i processen. De känner sig som ett B-lag.

- Här har vi gett insulin, sondmatning och medicin på delegation. Det bli inget sånt i hemtjänsten, säger Anette:

- Det känns som man blivit fråntagen sin yrkesstolthet.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons