Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledning grävdes av

Annons

Det undrar Bengt Andersson (m), Grängesberg, vice ordförande i kommunala utvecklingsbolaget Laven.

Han konstaterar att i diskussionen om syresättning av djuphålan vid Djupudden har det inte kommit fram att det funnits en ledning genom vilken det transporterats friskt vatten till djuphålan.

- Ledningen hörde ursprungligen till det reningsverk som förr fanns vid Ormbergstjärn. 1978 såg kommunen till att ansluta ledningen till en utloppsbrunn i Ormbergstjärn och så drogs ledningen ut till djuphålan, berättar Andersson.

Ledningen har också använts vid de tillfällen när avloppspumpstationen vid Ormbergstjärn stängts av för reparationer eller tagits ur drift av någon annan anledning.

-Vid dessa tillfällen har avloppet letts genom ledningen och ut till djuphålan. Men för kanske 1,5 år sedan grävde tekniska (förvaltningen) av ledningen av någon för mig okänd anledning. Detta skedde med Göran Erikssons (kommunens miljöchef) goda minne, uppger Andersson.

Vid samma tidsperiod upptäcktes problem med syrebrist i djuphålan. Frågan är om de förhöjda fosforhalterna i djuphålan kan sättas i samband med att ledningen togs bort, undrar Andersson.

-Ledningen grävdes av sommaren 2004 men det fick jag veta långt senare. Tekniska vidtog åtgärden på grund av att ledningen var raserad, det rann inte vatten igenom den.

- Det kan ha berott på att rötter växt in i ledningen eller att den raserats av någon annan orsak, säger Göran Eriksson.

Enligt Eriksson hävdar tekniska dessutom att ledningen inte alls var dragen ut till djuphålan utan mynnade på sex meters djup vid sidan om djuphålan.

Under året ska en konsult göra teoretiska så kallade modellberäkningar. Syftet är att skapa klarhet i om en ledning från Ormbergstjärn till djuphålan fyller någon funktion.

Om konsulten förordar att det investeras i en ny ledning för 500 000 -700 000 kronor blir frågan vem som bör betala den.

Kommunen som tidigare haft en ledning ut i Södra Hörken?

Kommunala utvecklingsbolaget Laven som numera äger gruvområdet varifrån det under årtionden släpptes ut fosfor i Södra Hörken?

Svenskt Stål AB, SSAB, som drev gruvan under 80-talet innan sista salvan sköts 1989?

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons