Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledigt p g a strejk

Annons

I familjen Hermansson finns döttrarna Anna, som går i nionde klass på Maserskolan, samt Petra och Emma, som går i sexan respektive tvåan på Tjärnaskolan.

Båda skolorna är låsta på grund av strejken och tjejerna är nu hemma från skolan för andra veckan.

Anna och Petra tar hand om Emma när föräldrarna är på sina arbeten under dagarna.

- Annars vet jag inte vad vi skulle ha gjort.

- Jag arbetar som undersköterska på Oxens rehab och vi får inte ta semester eller kompledigt under strejken, säger Elisabeth Hermansson.

Döttrarna har blandade känslor för den ofrivilliga ledigheten.

- Det är skönt, men samtidigt inte bra för mig som går i nian och snart ska ha slutbetyg, säger Anna Hermansson.

Döttrarna har fått hemuppgifter och läxor. Anna har pluggat till prov och skrivit uppsatser som ska lämnas in när hon går tillbaka till skolan på måndag.

När tidningen hälsar på hos familjen är Elisabeth Hermanssons kollega Ingela Andersson på besök. Hennes dotter går på Domnarvsskolan som har öppet under strejken, däremot serveras ingen skolmat.

Både Hermanssons och Ingela Andersson sympatiserar med de strejkande. De är själva medlemmar i Kommunal men är undantagna från strejken.

- Men vi tycker strejken märks dåligt. Det hade varit bättre med en större strejk som drabbat fler. Nu slår den lite orättvist mot barnfamiljer, säger de.

Som undersköterskor hör de också till de lågavlönade. Elisabeth Hermansson tjänar 14 672 kronor i månaden före skatt på en tjänst på 89 procent.

Ingela Andersson tjänar 12 749 kronor före skatt på en tjänst på 81 procent.

- Strejken handlar inte bara om dåliga löner.

- Den handlar också om att få jobba heltid. Jag vill kunna leva på min lön, säger Ingela Andersson.

Även om Kommunal mot förmodan skulle få igenom sitt krav på löneökningar rör det sig bara om en lönehöjning på några hundralappar i månaden.

- Våra löner borde höjas till industriarbetarnas nivå. Det är hemskt att de som jobbar med döda ting ska tjäna mer än vi som jobbar med människor, säger Elisabeth Hermansson och Ingela Andersson.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons