Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledigt gör personal friskare

Annons

Våldsammare patienter, beslut som personalen kände att de inte kunde påverka men som i högsta grad påverkade jobbet på akuten, allt högre sjukfrånvaro och svårt att få tillräckligt med sömn med nattschemat var exempel på saker som gjorde att akutcheferna kände att detta är på väg att explodera snart.

- Ska man jobba på akuten måste man vara trygg och stabil i sig. Ena minuten ska man vara med och rädda livet på en patient som fått hjärtinfarkt, nästa hjälpa ett litet, litet barn. När man kommer till jobbet vet man aldrig vad som kan hända, säger Agneta.

Med båda dessa bilder framför sig blev målet att sänka sjukfrånvaron och att öka välbefinnandet. Ett friskvårdsprojekt blev deras magisteruppsats, och friskvårdsdagar infördes på akuten.

När projektet började var sjukfrånvaron 18 procent. I februari var den nere i 11 procent, i mars 12 procent, och i april 11 procent. Målet är att nå ner till 10 procent.

Nyckeln i friskvårdsprojektet är tid för återhämtning.

- De som jobbar både dag och natt har två friskvårdsdagar på sex veckor. Under dessa dagar får man göra vad man vill under förutsättning att man kan redovisa någon form av fysisk aktivitet.

Exempel på friskvårdsaktiviteter som personalen haft under vintern är skridskoturer på Runn, skidåkning, ridning och simning.

Men detta sker på arbetstid och man kan därför kallas in till jobbet. Så man får inte åka bort och har man små barn måste de vara på dagis eller ha någon som kan passa dem.

De som inte blandar dag- och nattjobb har fått 30 minuter per vecka i tid för återhämtning.

Olika utbildningar, som lyftteknik, stresshantering, hälsa och livsstil och mjukt självförsvar har också erbjudits personalen. Projektet slutar i år.

- Vi ska se över vår organisation i höst, och se hur vi ska gå vidare.

Men att det varit lyckat visar den utvärdering som gjorts.

- Personalen uppger att deras välbefinnande har ökat.

I sin magisteruppsats har de ställt frågan: Kan en satsning på friskvård vara lönsamt?

- Svaret är definitivt ja. Sjukfrånvaron har minskat, övertidsuttaget har minskat. Och framför allt upplever vi att personalen mår bättre.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons