Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledande politiker måste avgå innan all sjukvård förstörts

Annons

Missnöjda socialdemokrater och vänsterpartister har vänt sig till oss i Dalarnas sjukvårdsparti och hoppats att vi ska kunna göra något mot landstingsledningens nedskärningsraseri. Till er inom majoritetspartierna som vill ställa upp för de behövande sjuka, måste vi dock säga, att det är ni själva som måste handla både internt och offentligt och trotsa er partiledning för att driva igenom en förändring till det bättre.

Många väljare trodde på framför allt socialdemokraternas fina vallöften om att värna vården, särskilt för de äldre och de behövande, inför valet i september. Även vänsterpartiets vallöften var liknande. Vi tror att inga av majoritetspartiernas väljare röstade för den stora nermontering av sjukvården som nu håller på att ske. Det är en allvarlig kris nu, men än finns möjlighet för förändring genom byte av ledarskapet. Vi kämpar för den enskildes rätt, men vad gör majoritetspartierna?

Ni förtroendevalda inom socialdemokratin och vänsterpartiet fick väljarnas förtroende att handla ansvarsfullt. Det är dags att ni som nu inte kan ställa upp på denna nya situation med nedläggningar och neddragningar säger ifrån!

Dagens situation där landstingsledningen tänker lägga ner både vårdcentraler och akutmottagningarna i Ludvika och Avesta lasarett nattetid innebär ett undantagstillstånd från alla vanliga politiska spelregler. Revisorerna rekommenderade att driftsstyrelsen ej skulle beviljas ansvarsfrihet. Vi i sjukvårdspartiet Dalarna anser att hela driftsstyrelsen borde avgått efter revisorernas kraftiga kritik och ställt sina platser till förfogande, i stället för att ta dessa mycket illa förberedda beslut.

Det är vår gemensamma skyldighet att verka för att vårdkrisen upphävs. Vad är en politikers uppgift? Jo, för oss är det att se till medborgarnas bästa genom att ordna med bästa möjliga service i både tätort och glesbygd.

Vi i Dalarnas sjukvårdsparti kommer aldrig att tänka på vår bekvämlighet, vi verkar tvärpolitiskt över alla gränser. Vi i sjukvårdspartiet Dalarna vill ha en bättre sjukvård, men det är i första hand ni som är medlemmar i vänstern och socialdemokratin som kan ändra på det tokiga som sker.

Kompromissa inte bort sjukvården i Dalarna!

Det verkar som om Dalarna håller på att bli landets sämst styrda och mest vanskötta landsting.

Problemet är att sjukvården hela tiden inte får de pengar som behövs. Detta framgår tydligt av de tre s-representanternas debattartikel nyligen. Av detta inlägg framgår att annat går före sjukvården, tvärtemot vår uppfattning att besparingarna inom landstinget ska göras på andra landstingsuppgifter än sjukvården.

Det är farligt att socialdemokraternas och vänsterns ledning i Dalarna så länge har fått behålla sin legitimitet. Vi varnade redan i valet 2002 för att socialdemokraterna och vänsterpartiet trots sina vallöften om en trygg vård skulle rasera våra mindre dalalasarett och vårdcentraler.

Än har inte ett år gått sedan valet och vi har fått rätt. Den försämrade vården i Dalarna kommer även att ta knäcken på Falu lasarett, med fler sjukskrivningar bland personalen och långa väntetider för patienterna som följd. Därför kan vi bara komma till slutsatsen: Lägg hellre ner landstinget än lasaretten!

LILLY GRANBERG

Mer läsning

Annons