Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LCD-center invigdes i går

Annons

Thage G Peterson, tidigare bland annat industriminister och riksdagens talman, invigde i går Swedish LCD-centers nya produktionslokaler, när de första kristalldagarna, "Crystal valley days", inleddes.

Thage G Peterson förutspår att LCD-tekniken har framtiden för sig och kan få stor betydelse för Borlänge-regionen. Men han betonar att alla i regionen måste dra åt samma håll. Det går inte att sitta i olika kommunhus och motarbeta varandra.

- Falun, Borlänge och kranskommunerna måste samverka.

Han säger att Dalarnas LCD-satsning är en av de största tillväxtsatsningarna i landet, utanför storstadsområdena, och att här finns en chans att hålla storstäderna stången.

Att företag flyttar från Sverige beklagar Peterson, och menar att många företagsledare underskattar de goda utvecklingsmöjligheter som finns i landet. Här är kunskap, kvalificerad utbildning, utveckling och forskning viktiga. Något som Peterson menar att LCD-center ligger i linje med. Samverkan och samarbete över ett brett fält bidrar dessutom till en konkurrensfördel.

- En unik miljö, säger han och klipper bandet och förklarar Swedish LCD-center för invigt.

I Teknikdalen finns i dag ett antal företag verksamma inom LCD-tekniken, det vill säga man arbetar med tillverkning och utveckling av displayer med flytande kristaller. Under samlingsnamnet Crystal valley arbetar företagen för att skapa nätverk mellan högskola, näringsliv och samhälle i industriprojekt, internationella forsknings- och utvecklingsprojekt samt utbildningsprogram.

Under dagarna två presenteras verksamheten inom Crystal valley närmare. I går inleddes det hela med öppet hus där intresserade bjöds in till rundvandring i lokalerna samt att beskåda den nya tillverkningslokalen för LCD-displayer.

Kommunalrådet Peter Hultqvist var på plats och sa att det i framtiden kan handla om tusentals arbetstillfällen i regionen, med LCD-tekniken som bas. Högskolans rektor Leif Borgert pekade på att LCD-center är ett mycket gott exempel på samverkan mellan högskola och företag.

- Högskolan skapar inga företag, entreprenörer gör det. Företag skapas av människor. Högskolan kan bidra i den processen.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons