Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lavinfara i fjällen

Annons

- Det beror på flera saker. Det är en väldigt brant fjällsida och det bygger lätt på stora snömassor uppe på kanten. Där kan det vara flera meters snödjup. Samtidigt är det här ett område som är lätt tillgängligt genom att det ligger så nära skidanläggningarna och en del åkare chansar på att åka offpist där, säger Åke Enqvist som är säkerhetsansvarig vid Hundfjället och Tandådalen.

Sedan i måndags är det lavinrisk 4 på den femgradiga skalan på det här området av Hundfjället. Även på andra fjällsluttningar i Sälenfjällen kan det vara la-vinfara, men Hundfjällskammen är med sin lättillgänglighet det område som man varnar mest för.

- Snöfall i kombination med kraftig sydlig vind och sedan omslag till mildare väder är faktorer som gör att det blir lavinrisk på Hundfjället, berättar Åke Enqvist.

Säkerhetspersonal från skidanläggningarna försökte på tisdagsmorgonen att spränga bort hängdrivorna på Hundfjällets kam för att minska lavinrisken. Men sprängningen gav inget annat resultat än att snömassorna satte sig.

- Under tisdagen har vinden ändrat sig, det har blivit nordlig vind och dessutom litet kallare. Förhoppningsvis ska det stabilisera snön och minska risken för laviner, säger Åke Enqvist.

Lavinområdet på Hundfjällets norra sluttning är nu helt avspärrat tills vidare. Området ligger utanför Hundfjällets egentliga skidområde.

Däremot kan anläggningen fortfarande ha öppet i ett offpistområde som ligger inom skid-området på Hundfjälls norra sluttning.

- Inom det offpistområdet kan vi ha kontroll på situationen, så där är det ingen fara. Längre bortöver är det så stora områden att vi tar det säkra för det osäkra och spärrar av.

Lavinfara 4 är den näst högsta graden på "lavinskalan".

- Jag vet bara en gång som vi haft lavinfara 5 här i området, säger Enqvist som jobbat i Tandådalen i cirka 25 år.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons