Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lavinfara i fjällen

Annons

Lavinfara råder på flera platser i fjällen. Vid lunchtid på lördagen upptäckte en skidåkare i Hamra-fjället i jämtländska Tänndalen en 100 meter djup och 75 meter lång lavin.

- Några skidspår som ledde in i området gjorde att vi drog i gång en omfattade räddningsaktion, men lyckligtvis fanns ingen människa i snömassorna, säger Thomas Alexi som är ordförande i Härjedalens fjällsäkerhetsförening.

Enligt Thomas Alexi är det inte sannolikt att någon begravts under snön eftersom fyra lavinhundar och 16 fjällräddare sökte igenom rasområdet.

Det är redan många turister i fjällvärlden och de närmaste veckornas sportlov kommer att öka trycket och risken för lavinolyckor, tror Alexi.

Stora temperaturväxlingar mellan flera minusgrader och några plusgrader gör att snön skiktar sig och blir förrädisk. Det är mycket viktigt att hålla sig till pistade backar, utmärkta leder och att respektera varningsskyltar, säger han.

- Det kan se ofarligt ut, som en sluttning nära skogskanten. Men det kan räcka med att man genar mellan backarna för att få sjoken att släppa. Det är livsfarligt att hamna i dem.

Enligt Svenska liftanläggningars organisation var lavinrisken i Tänndalen stor, det vill säga fyra på en femgradig skala, under lördagseftermiddagen. Även vid Kittelfjäll i Västerbotten, Bydalsfjällen i Jämtland och vid Stöten i Dalarna var lavinfaran stor.

Risknivå fyra innebär att snötäcket är mycket instabilt på läsluttningar över 25 grader. En ensam skidåkare kan räcka för att utlösa laviner. Det förkommer även många små så kallade spontana laviner.

Risken för laviner är också betydande, en trea på skalan, i Björkliden, Dundret, Hemavan/Tärnaby och Tandådalen-Hundfjället.

VARG GYLLANDER/TT

Mer läsning

Annons