Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laven vid Vintjärns gruva återinvigdes

Annons

Den faluröda uppfordringsbyggnaden har tagit över ett år att restaurera. Länsstyrelsen har stått för den mesta ekonomin, 700 000 kronor. Men det är eldsjälar i Vintjärn som Inga Murmäster och arbetsledaren Conny Trogen som stått för det stora arbetet. Under invigningen passade Bo Berggren från stiftelsen Stora Kopparberget på att överlåta laven till byborna.

- Ni har övertagit det faktiska ansvaret för den här platsen. Utan lokal förankring hade det här blivit som gevärsskottet vi nyss hörde - en smäll och inget mer. Med lokal förankring menar jag inte att man ska vara lokalpatriotisk, det går inte att rädda alla lavar i Berg- slagen, sade han och fortsatte:

- Men med Länsantikvarie Ulf Löfwalls kunnande och bybornas engagemang har vi tillsammans

kunnat restaurera den här kulturbyggnaden, sa Bo Berggren.

Ida Wedin från Falun och Anders Fransson från Solvarbo var också på plats för att tillsammans med Örjan Hamrin från Dalarnas museum visa den väg vattnet fraktades till gruvan. Ida och Anders har skrivit ett examensarbete under en KY- utbildning i byggnads- och industriminnesvård om kraft-systemen i gruvan innan elektriciteten tog över helt 1924.

Först använde man sig av muskelkraft, sedan blev det vattenhjul och stånggång.

Spelmannen Ulf Engström underhöll därefter åhörarna med sin fiol. Han berättade att musik alltid varit en stor del av verksamheten i Vintjärn, ändå upp i ledningen fanns spelmän. Någon som också mindes tiden när gruvan var i drift var Henry Torstensson. Han arbetade i gruvan från 1944 fram till ned- läggningen. Han blickade nöjt över den restaurerade laven.

- Det är toppen, det bästa som hänt Vintjärn. Det är roligare än att titta på sig själv hemma i spegeln, tyckte han.

KARIN JANSON

Mer läsning

Annons