Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättsamt och läckert med Malström

Annons

I dag är det final med två skolkonserter i Bergaskolan i Smedjebacken och tidigare har såväl Kyrkskolan och Vinsbo haft besök av de skickliga musikanterna.

Vi hörde gänget i gamla matsalen på Brunnsvik i går eftermiddag och intrycket sedan vi deltog i en skolkonsert i Grängesberg för något år sen sitter kvar.

Det handlar om tre unga musikanter från Närke och Småland/Västergötland som är verkligt fina reklampelare för en musikform som, i ärlighetens namn, inte riktigt har den genomslagskraft hos ungdomen vid tiden för Skäggmanslaget, Contact, Merit Hemmingsson, Pers Hans , Björn Ståbi och andra som gjorde folkmusiken till en inte obetydlig del av ungdomskulturen och som fick en stor del av den generation som växte upp omkring 1970 och invadera spelmansstämmorna med fiollådor, kylboxar och näbbskor.

Med hjälp av Kersti Johansson, Pontus Esting och Andreas Andersson finns det goda utsikter till en rennäsans för den folkliga musiken, den saken är klar. Elegant och svängigt spel rakt igenom och ett otvunget umgänge med publiken oavsett åldersgrupp.

Publiken på Brunnsvik var lika receptiv för sorten som vi minns lågstadiebarnen i Grängesberg den gången.

Synd om alla som inte fick chansen att uppleva trion för man kan inte med bästa vilja i världen påstå att genren är överrepresenterad i radions låtlistor och teves programtablåer.

Folk som Kersti, Pontus och Andreas behövs för genrens överlevnad.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons