Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättare ta med flygsprit inom EU

Annons

EU är på väg att lätta något på reglerna som hittills har tvingat många flygpassagerare på väg till Europa att slänga sprit och parfymer.

Taxfreebranschen har klagat över ras i försäljningen.

Enligt branschorganisationen ETRC, som företräder Europas taxfreebutiker, har taxfree-försäljningen i världen minskat med hela 40 procent sedan i november, då reglerna trädde i kraft. ETRC kallar försöket till lättnader "ett stort steg framåt".

Men det är osäkert när lättnaderna kan träda i kraft. EU-kommissionen och den expertkommitté som lagt förslaget väntar på ett yttrande från EU-parlamentet.

Begränsningar av hur mycket vätska en passagerare får ta med sig i handbagaget på flyget infördes sedan brittisk polis stoppat försök att med flytande sprängämnen spränga flygplan på väg till USA.

Vätska på flyg inom EU får bara tas med i behållare om högst en deciliter. Och de ska ligga i en påse om max en liter. Den som har mer måste packa det i det bagage som checkas in.

Det har dock gått att bära ombord alkohol, parfymer, krämer, olivolja eller annat som köpts innanför säkerhetskontrollen på flygplatser inom EU, i Norge, Schweiz och på Island.

Men resenärer som kommit från flygplatser utanför dessa länder måste gå igenom en ny säkerhetskontroll när de byter flyg i EU. Då har de tvingats lämna ifrån sig taxfreesprit, parfymer och krämer.

Det har inte spelat någon roll om de köpt varorna innanför säkerhetskontrollen i till exempel Moskva, Tokyo eller Singapore. Det har också gällt resenärer som rest med amerikanska flygbolag och som bytt plan i EU.

Tjänstemän från EU-länderna, som möts regelbundet i en kommitté med ansvar för luftfartssäkerhet, röstade nyligen för en lättnad i reglerna och väntar nu på EU-parlamentets yttrande.

Om ändringarna blir verklighet kan EU göra undantag för resande från flygplatser i tredje land som uppfyller EU:s krav för säkerhetskontroller. Men det blir inget generellt undantag, vilket gör det svårt för resenärerna att veta om de reser från en flygplats som EU har givit grönt ljus för.

EU-parlamentet rekommenderade i våras att vätskereglerna bör ses över varje halvår. Kan de inte motiveras utifrån säkerhetsrisker och kostnader ska de tas bort.

TT

Mer läsning

Annons