Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lätt att bli baktalad i Tällberg

Annons

Vi såg häromkvällen Herman Lindqvist på Sveriges Television i ett långt inslag om Sverige, där han satt i det svenskaste av allt: en sommarfager utsikt över Siljan, från Tällberg. Tällberg har flera hundratusen besökare årligen och utgör därmed en icke oväsentlig marknadsföringsfaktor i Dalarna och Sverige.

Jag flyttade till denna idyll för cirka 18 år sedan och har upplevt mycket i byn bland både bybor och de många besökarna.

I Tällberg finns det några olika fraktioner av människor som ofta är hermetiskt slutna från varandra: dels de ursprungligt fastboende sedan generationer tillsammans med hemvändande barn, dels de fritidsboende från hela Sverige och utlandet, de inflyttade, ofta välsituerade, pensionärerna och "konsulterna" som bosätter sig i byn samt näringsidkarna och hotellägarna.

Den första kategorin har styrt och ställt länge i byn, trots att man är i minoritet, men byn har passivt accepterat detta. Byamännen har haft sina stämmor där de flesta ur denna kategori deltagit med några få ur de övriga fraktionerna.

Jag har ofta fått svara på frågor av typen "har det hänt något i byn?" från de fritidsboende som kommer till sin fritidsbostad på helger och semestrar.

Många har gjort oerhört mycket för att Tällberg har blivit placerad på världskartan: Bo Ekman, med sitt stora kontaktnät; Brygt Bert Lindgren med sin stora vänkrets; Klockar Per med sina kommersiella och kulturella insatser, m flera med flera.

Alla dessa har baktalats i byn, återigen av den första kategorin. Medvetet eller inte? Jag vet inte, men jag har hört många elaka uttalanden. Kan det vara så att några "kommer utifrån" och ska styra och ställa? Eller bara är handlingskraftiga och uträttar saker? Jag har själv blivit baktalad då jag medverkat till att "skydda" byn från alltför stor exploatering och där representanter ur den första kategorin flera år efter detta, fortsatt att tala nedlåtande.

Byamännen genomgår nu en kris, mycket beroende på att de som suttit på sina styrelseplatser i årtionden har "styrt och ställt "utan att hela byn varit med. Förr eller senare blir det en kraftig motreaktion, vilket det nu blivit. Jag hoppas nu att byn får en samlande, försonande och handlingskraftig bystyrelse. Gärna en styrelse med kulturellt intresse.

Tällberg är alltför vackert och betydelsefullt för både Dalarna och Sverige för att fritt få exploateras. Alla de hundratusentals besökarna, inklusive Herman Lindqvist, måste få uppleva och se det de förväntar sig. Detta faktum har de flesta i byn förstått, men inte riktigt Leksands kommun.

Trots att det inom regeringen, Riksantikvarieämbetet och hos länsantikvarien finns en stor medvetenhet om Tällbergs riksintresse.

HANS JENSEN

Mer läsning

Annons